Jolanda Neff wint het Europees kampioenschap mountainbiken in Glasgow ANP

Mountainbikester Neff overtuigend naar EK-goud

time icon

Jolanda Neff is net als in 2015 en 2016 Europees kampioen geworden op de mountainbike. In Glasgow was de 25-jarige Zwitserse wereldkampioene iedereen de baas. Twee minuten na de finish van Neff kwam de Française Pauline Ferrand-Prévot over de streep, de Belgische Githa Michiels werd derde.

Neff moest na de start alleen even de Italiaanse Eva Lechner voor laten gaan. Na tien minuten zette de Zwitserse haar aanval in en konden alleen de Noorse Gunn-Ritha Dahle en Ferrand-Prévot volgen. Na de eerste van in totaal vijf ronden liet Neff definitief haar tegenstandsters achter en reed ze ongestoord naar de winst.

Tauber zesde, Terpstra niet aan de start

Voor Nederland stonden er twee vrouwen op de startlijst, maar Anne Tauber was de enige die ook daadwerkelijk van start ging. Anne Terpstra liet de EK toch aan zich voorbijgaan. Ze brak in januari haar enkel en kreeg deze week te maken met een ontsteking in het gewricht.

Tauber ging goed van start en bleef lange tijd op de vijfde positie rijden. Door het wegvallen van Dahle en Lechner schoof ze wat op, maar tegelijkertijd werd ze ook weer ingehaald.

De Nederlandse leek vervolgens te gaan strijden om plek vier met de Belgische Michiels, maar in de laatste ronde zakte Tauber weer terug. Uiteindelijk kwam de 23-jarige Friezin op meer dan vier minuten van de winnares als zesde over de streep.

Pech voor Dahle en Lechner

Dahle, vijfvoudig wereldkampioene en tweevoudig Europees kampioene, kreeg te maken met pech. Ze brak haar ketting en moest gaan lopen. Ze eindigde als dertiende. Ook de Italiaanse Lechner zat het niet mee. Zij viel en kwam uiteindelijk als achtste over de streep.

Later vandaag komen ook de mannen nog in actie. Voor Nederland starten Mathieu van der Poel en Michiel van der Heijden.

Pauline Ferrand Prevot, Jolanda Neff en Githa Michiels op het EK-podium ANP

STER Reclame