Organisatie Spelen Tokio pleit voor zomertijd voor veiligheid sporters
De voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, Yoshiro Mori, heeft met de Japanse premier Shinzo Abe gesproken over de invoering van de zomertijd om de atleten die over twee jaar afreizen naar Japan niet in gevaar te brengen. Het organisatiecomité maakt zich zorgen over de hitte in de zomermaanden.
Juli en augustus zijn in Japan de heetste en vochtigste maanden waarin de temperatuur kan oplopen tot boven de veertig graden. Vorige maand was er in het land sprake van een hittegolf. In Tokio werd het warmer dan 40 graden, een temperatuur die nooit eerder werd gemeten in de stad.
Er zijn nu met name zorgen over de veiligheid van de sporters tijdens de ochtendevenementen. De Spelen in Tokio vinden over twee jaar van 24 juli tot en met 9 augustus plaats.
Volgens de Japanse krant Sankei Shimbun overweegt de regering om de klok twee uur vooruit te zetten, waardoor op vroegere en koelere momenten van de dag gesport kan worden.
Zomertijd
"Ik heb hem (premier Abe, red.) gezegd dat zomertijd niet alleen nodig is voor de Olympische Spelen, maar dat het ook belangrijk is vanuit een internationaal perspectief om de aarde te beschermen", zei voorzitter Mori van het organisatiecomité tegenover Japanse media.
"Ik heb hem ook gezegd dat Japan internationaal een pionier moet zijn en dat de overheid vooruitgang moet boeken op dit gebied. En de premier reageerde met 'inderdaad'."
De Japanse bevolking is vooralsnog niet enthousiast over het voornemen. Men is met name bang langer te moeten doorwerken omdat het langer licht blijft 's avonds.
Seoul
Japan is een van de weinige grote economieën die in de zomer geen zomertijd kennen. In Zuid-Korea is dat ook het geval, maar de klok werd een uur teruggezet in 1987 en 1988, toen de Olympische Zomerspelen in Seoul werden gehouden.