Een vliegtuig van Saudi Airlines
NOS Nieuws

Volgende stap in ruzie met Canada: Saudi-Arabië schrapt vluchten naar Toronto

De Saudische luchtvaartmaatschappij Saudia Airlines vliegt niet meer naar Toronto. Alle vluchten naar de Canadese stad zijn geschrapt. Saudia Airlines is de grootste luchtvaartmaatschappij van Saudi-Arabië en voert sinds 2013 directe vluchten uit naar Canada. Het is een nieuwe stap in het conflict tussen Saudi-Arabië en Canada dat onlangs ontstond.

De minister van Buitenlandse Zaken van Canada, Chrystia Freeland, deed vorige week een oproep aan Saudi-Arabië om gearresteerde burgerrechtenactivisten vrij te laten. Dat schoot Saudi-Arabië in het verkeerde keelgat. Volgens het land bemoeit Canada zich met interne aangelegenheden en krijgen opgepakte activisten een eerlijk proces.

Ambassadeur uitgezet

Als tegenreactie zette Saudi-Arabië gisteren de Canadese ambassadeur het land uit en riep het zijn eigen ambassadeur in Canada terug. Ook zijn alle nieuwe handels- en investeringstransacties met Canada gestaakt. Verder wil het land duizenden studenten die in Canada studeren terugbrengen.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken reageerde geschokt. "We zijn erg bezorgd dat de ambassadeur van Canada is uitgezet", zei ze in een verklaring.

"Canada zal altijd opkomen voor de bescherming van mensenrechten. We zullen nooit aarzelen om deze waarden te promoten en we zijn van mening dat deze dialoog cruciaal is voor de internationale diplomatie".

Ook de Verenigde Staten hebben gereageerd op het conflict tussen Canada en Saudi- Arabië. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Saudiërs om opheldering gevraagd over de gearresteerde burgerrechtenactivisten en dringt aan op een eerlijke rechtsgang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl