NOS Sport

Wevers meldt zich met EK-goud weer in turntop: 'Zó lang naar toegewerkt'

Sanne Wevers grijpt EK-titel op de balk

Sanne Wevers heeft EK-goud veroverd op de balk. De Nederlandse turnster zette in Glasgow een score van 13,900 neer in de finale, waarmee ze de Belgische Nina Derwael (13,600) en de Française Marine Boyer (13,166) achter zich liet.

Wevers turnde een stabiele oefening, beter dan in de kwalificaties van donderdag, toen ze 13,366 liet aantekenen. Met een uitvoeringsscore van 8,300 maakte ze het verschil ten opzichte van de rest van het veld.

"Dit is wel even een heel erg lekker gevoel", stamelde Wevers na haar zege. "Ik weet niet goed hoe ik dit onder woorden moet brengen. Hier heb ik zó lang naar toegewerkt. Supergaaf dat ik hier goud pak."

Dolblije Wevers: 'Weet niet hoe ik dit onder woorden moet brengen'

Met haar gouden plak in Glasgow zet Wevers definitief een punt achter een moeilijke, post-olympische periode. Na haar sensationele gouden medaille in Rio de Janeiro, in 2016, liep ze onder meer de EK- en WK-finale mis. Ze had last van de status van olympisch kampioene.

Gevraagd hoe ze alles weer op de rit heeft gekregen, nam Wevers het woord obsessie in de mond. "Die heb ik geprobeerd te creëren, in de positieve zin van het woord. Want bij de allerhoogste prestaties, in wat voor wereld dan ook, hoort een bepaalde obsessie. Dat gaat zó ver. Alles wat je doet, gaat richting die prestatie. Dat is me deze keer heel goed gelukt."

'Yes!'

Toen Wevers na haar afsprong goed landde, wist ze dat ze iets goeds had neergezet, getuige de 'yes!' die haar ontglipte. "Yes is een heel klein woordje, met heel veel lading. Ik was een beetje emotioneel. Ik dacht: hier heb ik het allemaal voor gedaan."

"Zelfs na je oefening weet je nog steeds niet wat eruit gaat komen, maar ik had wel het gevoel: ik heb er alles aan gedaan. Het is vandaag weer gelukt en nu maar hopen dat het genoeg is."

Pro Shots
Sanne Wevers werd in 2016 olympisch kampioen op de balk

Vruchtbare grond

Glasgow bracht al vaker het beste in Wevers naar boven. In 2008 won ze er als 17-jarige twee wereldbekerfinales, op brug en op balk, wat haar internationale doorbraak betekende.

In 2015 pakte ze in de Schotse stad zelfs WK-zilver op de balk, achter de Amerikaanse Simone Biles. Een fraaie prestatie die de opmaat bleek naar haar olympische triomf van een jaar later.

En zaterdag greep Wevers in Glasgow nog brons in de landenwedstrijd, met Céline van Gerner, Naomi Visser, Vera van Pol en Tisha Volleman. De eerste EK-medaille voor Oranje in de landenwedstrijd sinds 2002.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl