ANP

Een 46-jarige piloot is op Schiphol betrapt omdat hij te veel had gedronken. Bij het klaarmaken van het vliegtuig voor vertrek vond het grondpersoneel vannacht dat de gezagvoerder naar alcohol rook, waarna zij de politie waarschuwden.

Een ademtest enkele uren later gaf een alcoholpromillage aan van 0,26, terwijl maximaal 0,2 promille is toegestaan voor piloten. Vliegtuigpersoneel mag tien uur voor vertrek geen alcohol drinken.

Kleine vertraging

Het toestel van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij die vanwege privacy niet nader wordt genoemd, is met een andere gezagvoerder en een kleine vertraging vertrokken, zegt de politie. De beschonken piloot ging niet mee. Hij krijgt een boete, de hoogte daarvan wordt later bepaald door de officier van justitie.

Hoe vaak piloten worden betrapt met te veel alcohol op kan de politie niet zeggen. Controles komen vaker voor, meestal bij wijze van steekproef, soms naar aanleiding van een vermoeden, zoals vannacht. "Dankzij oplettendheid van het grondpersoneel hebben we vliegen weer een stukje veiliger gemaakt", zegt de politie.

STER reclame