Bosbrand in Monchique in Zuid-Portugal
NOS Nieuws

Tientallen bosbranden in heet Portugal

In Portugal zijn door de hitte tientallen bosbranden uitgebroken. Vooral de situatie bij het stadje Monchique in de Algarve is ernstig, melden Portugese media.

De brandweer is met man en macht in de weer. Zo'n 700 brandweerlieden en 220 voertuigen zijn ingezet. Vanuit de lucht wordt het vuur bestreden met blusvliegtuigen en -helikopters. De meeste van de 30 brandhaarden waren vanochtend geblust. Een onbekend aantal mensen heeft hun huis moeten verlaten.

In het hele land zijn nog eens 900 brandweerlieden actief bij het blussen van bosbranden.

Aan de grens met Spanje, ter hoogte van Lissabon, werken Portugese en Spaanse brandweerlieden samen om bosbranden te blussen. Bij de Spaanse plaats Badajoz brak daar gisteren brand uit.

Tientallen bosbranden in heet Portugal

Portugal en Spanje hebben te maken met een hittegolf, die wordt aangewakkerd door wind uit de Sahara. Op veel plaatsen is het meer dan veertig graden. Volgende week wordt het wat koeler.

In de Portugese hoofdstad Lissabon is gisteren het hitterecord uit 1981 gebroken. Gisteravond werd het daar 44 graden, een graad warmer dan in 1981. Het heetst was het gisteren in Alvega, in het midden van het land. Daar werd een temperatuur gemeten van 46,8 graden Celsius. Dat is dicht bij de heetste dag ooit in Portugal in 2003, toen het 47,4 graden werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl