NOS Nieuws Binnenland Cultuur & Media

'Bij Zomergast Van Gaal zit de emotie altijd dicht onder de oppervlakte'

AFP

"Voor mijn familie zal het herkenbaar zijn, voor de rest van Nederland eventueel een openbaring." Voetbalcoach Louis van Gaal wil een andere kant van zichzelf laten zien in Zomergasten, vanavond op NPO 2.

Van Gaal won de Champions League met Ajax en loodste Nederland in 2014 naar de niet verwachte derde plaats op het WK Voetbal in Brazilië. De coach wordt geroemd om zijn voetbalinzichten, maar iedereen kent ook zijn uitbranders tegen de pers. Velen zullen uitkijken naar de drie uur lange live-uitzending want dat het spraakmakend zal worden, lijkt zeker.

Aan de hand van fragmenten zet Van Gaal zijn favoriete televisieavond neer, het format is bekend. Vanavond kiest Van Gaal onder meer voor fragmenten uit een Bert Haanstra-documentaire, Andere Tijden Sport over het EK Voetbal van 1996 en een live-optreden van Mariah Carey.

"Sowieso zien we vanavond verschillende Van Gaals", zegt sportjournalist Menno Pot in Met het Oog op Morgen. "Want dat optreden van Mariah Carey heeft te maken met de dood van zijn vrouw Fernanda. Dat geeft wel aan dat hij zichzelf wil laten zien."

En ja, hoewel Van Gaal vaak nukkig gedrag vertoont op televisie, kan hij wel zeker een warme en vriendelijke kant van zichzelf laten zien. "Ik heb bij hem altijd het idee dat de emotie heel dicht onder de oppervlakte zit."

Pot maakte dat zelf mee toen hij 12 jaar geleden voor AT5 een uitzending maakte over de succesjaren van Ajax. Van Gaal voelde zich op zijn gemak omdat hij zich niet hoefde te verdedigen, het ging immers om de succesjaren. Pot: "Toen ik hem naar de taxi bracht, heb ik hem bedankt voor een van de mooiste voetbalavonden van mijn leven. En toen schoot hij vol."

Hoe groot is het contrast met het interview van Coen Verbraak voor Kijken in de Ziel in 2010. De twee kregen het aan de stok en het werd het best bekeken fragment van het programma ooit. Pot zag in Van Gaal 'een stuurse muur van ergernis'. Verbraak voelde zich totaal overvallen door de houding van Van Gaal.

Vragen die niet open zijn, vindt Louis suggestief. Die ergeren hem.

Menno Pot, schrijver

Hoe gaat Zomergasten-presentatrice Janine Abbring hier een balans tussen vinden? Abbring is 'een beetje' bang voor Van Gaal, onthulde ze al tegenover NU.nl.

"Sowieso maken we drie uur televisie, en ook leuke televisie. Of je het dan nog een level hoger weet te tillen is de vraag." Een tip van Pot: stel vragen die open zijn. "Want vragen die niet open zijn, vindt Louis suggestief. Die ergeren hem."

Er zijn volgens hem twee zaken die in het voordeel van Abbring spelen. Ze is geen voetbalkenner en ondermijnt Van Gaals kennis dus niet, want daar kan hij echt niet tegen. En ze is een vrouw. "Ik sluit niet uit dat hij een heel vaderlijk, uitleggend toontje tegen haar aan zal slaan", verwacht Pot. "Dat kun je badinerend vinden, maar hij bedoelt dat goed denk ik."

Een aantal opvallende uitspraken van Van Gaal door de jaren heen op een rijtje:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe Louis van Gaal kan reageren op vragen van journalisten

STER reclame