In de Zwitserse Alpen is een historisch vliegtuig neergestort. Er kunnen twintig mensen in het toestel, onder wie twee piloten. De autoriteiten hebben nog niets gezegd over het aantal inzittenden. De eigenaar van het toestel, JU-AIR, is "diep bedroefd" en zegt in gedachten bij de passagiers, de bemanning, familie en vrienden te zijn.

Het vliegtuig stortte gistermiddag neer op de flanken van de Piz Segnas, op een hoogte van 2540 meter. De berg ligt in het kanton Graubünden, in het oosten van het land. Volgens de tabloid Blick was de rondvlucht volgeboekt.

Na het ongeluk werden twee civiele helikopters en drie helikopters van de Zwitserse reddingsdienst Rega ingezet. Een deel van het luchtruim werd afgesloten. Nadat het neergestorte vliegtuig was gevonden, is het de hele nacht bewaakt. De politie heeft voor vanmiddag om 14.00 uur een persconferentie aangekondigd.

Hollywood

De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. In Zwitserse media wordt de hitte als een van de mogelijke oorzaken genoemd. Ook een menselijke fout, of een medische oorzaak bij een van de piloten worden genoemd. Het toestel heeft overigens drie motoren, en zou bij het uitvallen van twee daarvan nog verder kunnen vliegen. De Ju-52 heeft geen zwarte doos, wat het vaststellen van de oorzaak bemoeilijkt.

Het vliegtuig was opgestegen in Tenero, in het kanton Ticino en had rond 17.00 uur moeten landen in Dübendorf, in kanton Zürich. Het vliegtuig werd gebruikt voor 'belevingsvluchten'.

Het vliegtuig is een Ju-52, ook 'Tante Ju' genoemd. In de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Luftwaffe gebruikt als transportvliegtuig en ook als bommenwerper. Het model is later ook gebruikt in verschillende Hollywood-films, zoals Where Eagles Dare met Clint Eastwood (1968) en, recenter, in de oorlogsfilm Valkyrie met Tom Cruise (2008).

Eerder op de dag stortte in Zwitserland, in het kanton Nidwalden, ook een vliegtuigje neer. Een familie met twee kinderen kwam daarbij om het leven.

STER reclame