Ranomi Kromowidjojo en Sarah Sjöström na de finale
NOS Sport

EK-brons voor Kromowidjojo op 50 vrij, Van Vliet zesde

Ranomi Kromowidjojo heeft haar Europese titel op de 50 meter vrije slag niet kunnen prolongeren. Bij de EK zwemmen in Glasgow tikte ze als derde (24,21) aan en veroverde daarmee de bronzen medaille.

Met 24,21 kon Kromowidjojo zich niet mengen in de strijd om de gouden medaille. Die ging naar Sarah Sjöström. De Zweedse was slechts 0,01 sneller dan olympisch kampioene Pernille Blume: 23,74 om 23,75.

"Ik ben altijd blij met een medaille", vertelde Kromowidjojo na de finale. "En ik ben vooral blij met de manier waarop ik de finale in ging. Gisteren kreeg ik nogal wat pittige vragen over mijn vorm, maar ik ben gewoon rustig gebleven en ik heb me gefocust op de finale."

De andere Nederlandse zwemster in de finale, Tamara van Vliet, eindigde met 25,11 als zesde.

Finaleplaats voor Toussaint op 50 meter rugslag

Kira Toussaint bereikte op fraaie wijze de finale van de 50 meter rugslag bij de EK zwemmen in Glasgow. De 24-jarige zwemster tikte als vierde aan in haar halve finale na 27,92, een persoonlijk record. Daarmee was ze ruim sneller dan in de series (28,04).

Maaike de Waard was niet snel genoeg voor een finaleplaats. Ze tikte als zesde aan in haar halve finale in 28,09.

Georgia Davis, die eerder op de dag met 27,21 onder het Europees record van Daniela Simulski uit 2009 dook, was weer de snelste. Dit keer tikte de Britse aan na 27,46.

Toussaint was heel erg opgelucht na afloop. "Ik was zo zenuwachtig en het is zo fijn dat het eindelijk een keer lukt. En ik zwem ook nog eens een persoonlijk record. Mijn eerste langebaanfinale. Ik ben gewoon heel erg blij!"

Sjöström ook superieur op 100 meter vlinder

Net als op de 50 meter vrije slag, was Sjöström ook op de 100 meter vlinderslag een klasse apart. De 24-jarige Zweedse zwemster bleef de concurrentie mijlenver voor.

Sjöström is regerend olympisch, Europees en wereldkampioene en maakte haar naam waar door snel de leiding te pakken.

Sarah Sjöström juicht na het winnen van de Europese titel

Na 50 meter lag ze 0,75 voor op Svetlana Tsjimrova en bij het aantikken had ze daar nog wat aan toegevoegd. Met 56,13 hield ze de Russin 1,17 achter zich. In de buurt van haar eigen wereldrecord (55,48) kwam ze niet.

Sjöström veroverde haar elfde gouden plak op een EK langebaan. Ze heeft ook zeven wereldtitels (langebaan) en van elke olympische medaille een exemplaar.

Quadarella verslaat Hongaarse zwemsters

Simona Quadarella sleepte in Glasgow de Europese titel op de 800 meter vrije slag in de wacht. De 19-jarige Italiaanse hield de Hongaarse concurrentie van zich af en klokte 8.16,35.

Simona Quadarella lacht na het winnen van de Europese titel

De Duitse Sarah Köhler was het snelste weg, maar al snel nestelde Quadarella zich aan kop en bouwde ze de voorsprong gestaag uit. De Hongaarsen Ana Kesely en Boglárka Kapás zetten de achtervolging in.

Titelhouder Kapás veroverde twee jaar geleden liefst vier keer goud, maar deze keer was de vorm er niet. Quadarella en Kesely bleven uit zicht. In de laatste 50 meter werd ze zelfs nog ingerekend door de Russin Anna Jegorova.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl