De bijzondere verstekeling aan boord van de Rolldock Sun
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Aapje als verstekeling naar Nederland: 'Voor een rat was hij wat groot'

In de haven van Vlissingen is gisteren een zeldzaam galago-aapje aangekomen. Het dier klom twee maanden geleden ongemerkt aan boord van het Nederlandse vrachtschip Rolldock Sun. De bemanning noemde het diertje Edwin en heeft hem te eten en te drinken gegeven. Op dit moment is Edwin in quarantaine bij de Stichting AAP in Almere.

"Op een ochtend zag de bootsman hem aan boord lopen", vertelt Björn van der Meer aan Omroep Zeeland. Van der Meer is derde stuurman aan boord van de Rolldock Sun. "Voor een rat was hij een beetje groot, we probeerden hem te vangen en dat lukte uiteindelijk op het voorschip."

Op den duur herkende hij mij en kon ik hem gewoon aanraken, maar van Stichting AAP mocht hij niet te tam worden.

Stuurman Björn van der Meer

In eerste instantie wist de bemanning niet goed wat ze met het beestje moesten doen. "We vonden een kooi aan boord", legt Van der Meer uit. "Daarin hebben we een verblijf voor hem gemaakt met een hangmat."

De bemanning vroeg de Stichting AAP in Nederland telefonisch om advies over de verzorging. Tegelijkertijd werd het beestje Edwin gedoopt. "Blijkbaar lijkt hij op iemand van het kantoor. Ik ken die Edwin niet, maar de aap is een aandoenlijk diertje", zegt Van der Meer. In het begin was hij schuw, maar na een paar weken was dat voorbij. "Op den duur herkende hij mij en kon ik hem gewoon aanraken, maar van Stichting AAP mocht hij niet te tam worden."

De zeldzame primaat

De galago heeft geluk gehad, zegt Van der Meer. "Als de kapitein erachter komt, zet hij zo'n dier meestal halverwege overboord. Want geen enkele reder is er blij mee om dit soort dieren illegaal een haven binnen te brengen. Je kan er een hoop gedoe mee krijgen."

Eerst in quarantaine

In dit geval is het goed afgelopen. De Stichting AAP heeft de galago meegenomen van de haven van Vlissingen naar Almere. Edwin gaat nu eerst (minstens) twaalf weken in quarantaine om te kijken of hij geen ziektes bij zich draagt. "We onderzoeken dan ook of hij in een goede conditie is", aldus David van Gennip van de Stichting AAP. "Hij zal wel een beetje voedselarmoede hebben, ze hebben hem vooral fruit gegeven, veel insecten zijn er niet aan boord."

Van Gennip denkt dat Edwin een Garnett's galago (Otolemur garnetti) is, waarvan er maar twintig in Europese dierentuinen zijn. Na zijn quarantaineperiode zal het beestje waarschijnlijk naar een permanente opvang verhuizen. Waar die opvang plaatsvindt, is nog onduidelijk. Volgens Van Gennip verloopt de opvang van bijzondere soorten zoals de galago chaotisch door gebrek aan samenwerking tussen internationale organisaties en de enorme bureaucratie.

Advertentie via Ster.nl