Een Mi-8 van de Russische luchtmacht
NOS NieuwsAangepast

Russische helikopter stort neer in Siberië: 18 doden

In Siberië is een Russische helikopter neergestort en in brand gevlogen. Alle achttien inzittenden, onder wie drie bemanningsleden, zijn omgekomen. De passagiers waren medewerkers van een dochteronderneming van de oliemaatschappij Rosneft die op weg waren naar hun werk in het Vankor olie- en gasveld.

Het toestel is direct na het opstijgen tegen een andere helikopter aangevlogen. Die is na het incident veilig geland. Beide toestellen waren eigendom van UTair Helicopter Services, onderdeel van de luchtvaartmaatschappij UTair.

De zwarte dozen van beide toestellen zijn veiliggesteld. De Russische luchtvaartautoriteiten stellen een onderzoek in.

Het Vankor olie- en gasveld ligt in de regio Krasnojarsk. Het is een van de grootste velden van Rusland en ligt boven de poolcirkel, 2600 kilometer ten noordoosten van Moskou.

De helikopter die is neergestort is van het type Mi-8. Dat is van oorsprong een legerhelikopter die kan worden ingezet als transporthelikopter maar ook als gevechtshelikopter. De Sovjets namen de Mi-8 in 1967 in gebruik. Sindsdien zijn er meer dan duizend exemplaren van gemaakt en onder meer verkocht aan de landen van het voormalige Warschau-pact, en aan Finland en Pakistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl