ANP

Veel apotheken en ziekenhuizen krijgen al wekenlang minder medicijnen geleverd. Problemen met de software bij de Alkmaarse medicijngroothandel Pluripharm zijn daar debet aan. Volgens het bedrijf gaat het om ruim 200 apotheken en tientallen ziekenhuizen in het hele land.

Drie weken geleden stapte Pluripharm over op een nieuw softwaresysteem en dat levert logistieke problemen op. Volgens directeur Jan Dirk Jansen wordt op dit moment 60 tot 70 procent van de medicijnen geleverd. De problemen zijn bijna opgelost, zegt hij. "Het is eerder een kwestie van dagen dan van weken."

Overuren

"Uiterst vervelend voor ons als apotheek en onze patiënten", tekent NH Nieuws op uit de mond van Dick Bouma, directeur van de Acdapha Groep. Dat is een collectief van twintig samenwerkende apotheken in Alkmaar en omgeving.

"Het gaat om elke vorm van medicijnen die soms wel of niet geleverd kunnen worden", zegt Bouma. "Ook de medicijnen die van levensbelang zijn en dat maakt de zaak echt ernstig."

Apotheken draaien overuren om toch een voorraad medicijnen te hebben voor patiënten. De Acdapha Groep probeert veel medicijnen alsnog binnen te halen door te bestellen bij andere leveranciers.

'Heel erg'

Pluripharm betreurt de problemen. "We hebben de overstap nauwgezet voorbereid, maar desondanks zijn er wat dingen fout gegaan", zegt directeur Jansen. Hij vindt het naar eigen zeggen "heel erg" dat apothekers en patiënten in moeilijkheden zijn gekomen.

STER reclame