File omzeilen op Zwarte Zaterdag? Gebruik je verstand

Het is vandaag Zwarte Zaterdag in Frankrijk. Zo'n dag waarop het vakantiegangers eigenlijk wordt afgeraden om de weg op te gaan. Als je dan toch vertrekt richting de zon, zal je navigatiesysteem je zo snel mogelijk over de wegen proberen te loodsen.

Maar, gebruik daarbij wel je verstand, zegt de ANWB. Het loont namelijk niet altijd om direct voor een alternatieve route te kiezen als er file staat.

Vooral het omrijden via binnenwegen wordt niet aangeraden door de ANWB. "Dat schiet nooit heel erg op. Je rijdt van stoplicht naar stoplicht, vaak ook nog achter een vrachtwagen", zegt filelezer Heleen de Geest.

Een bekende frustratie is wanneer de alternatieve route uiteindelijk helemaal niet sneller blijkt dan het origineel. Dat komt bijvoorbeeld doordat de file intussen oplost, of doordat de drukte op de alternatieve route ook toeneemt.

Ook navigatiebedrijf TomTom stelt dat een alternatief traject over binnenwegen vaak niet de prioriteit heeft. "Onze systemen geven uit zichzelf al de voorkeur aan hoofdroutes over snelwegen. Een route over een binnenweg kan soms 10 seconden sneller zijn, maar voor de gebruiker rijdt dat een stuk minder fijn", vertelt Edwin Kools.

Hij legt uit dat de navigatiesystemen per moment berekenen wat de snelste weg is. Deze informatie wordt constant geüpdatet. "Iemand die bijvoorbeeld net iets later is dan zijn voorganger, kan een heel andere route aangeboden krijgen. En natuurlijk hangt die route ook af van de eindbestemming van de automobilisten."

Hoe erg je je best ook doet, op Zwarte Zaterdag kan je niet om de files heen, benadrukt de ANWB. "De route die vooraf het snelst lijkt, is ook meestal de beste. En soms moet je dan alsnog in de file staan, maar ben je wel het snelst op je bestemming", zegt Heleen de Geest.

Apps vergelijken

De beste tactiek volgens de ANWB is een goede voorbereiding en een beetje kritisch zijn op je navigatiesysteem. "Plan hoe je van stad naar stad wil rijden. En mocht er nou echt een wegafsluiting zijn of een groot ongeluk, kan je altijd je navigatie aanzetten en via de binnenwegen gaan rijden. Dat loont alleen bij vertragingen boven een half uur en bij stilstaand verkeer", zegt De Geest.

Daarbij kan het helpen om routes van verschillende navigatiesystemen naast elkaar te leggen. Door Google Maps, Apple Kaarten, TomTom-apps en de papieren kaarten met elkaar te vergelijken kun je goed inschatten hoe je het snelst uit de file bent. Die ouderwetse kaart kan - voor de gebruikers van navigatie-apps - zomaar goed van pas komen in gebieden zonder bereik.

Milieuvignet

Mocht je tijdens je reis de steden Parijs, Annecy, Grenoble, Lyon, Lille, Rennes, Straatsburg of Toulouse doorkruisen, denk dan aan het kopen van een Frans milieuvignet. Geen milieusticker betekent een boete van 68 euro. Het vignet is alleen via een speciale website te krijgen en het duurt enkele weken voordat je het in huis hebt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl