1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

'Mentale strategie' moet Beukeboom aan werelduurrecord helpen

'Mentale strategie' moet Beukeboom helpen

De wereldrecordpoging van Dion Beukeboom nadert. Op 22 augustus is het zover in het Velodromo Bicentenario in het Mexicaanse Aguascalientes. Donderdag was in Alkmaar de generale repetitie en onthulde de baanwielrenner zijn plan om het record van Bradley Wiggins uit de boeken te fietsen.

"Natuurlijk moet je fysiek sterk zijn, maar mentaal wordt het ook lastig", zegt Beukeboom. "De verhouding fysiek en mentaal is, denk ik fifty-fifty. Het is anders dan een tijdrit op de weg, minder variatie. Daarom hebben we een mentale strategie ontwikkeld."

Vijf blokken van twaalf minuten

Begeleider Jim van den Berg, een bewegingswetenschapper, legt de strategie verder uit. "Tijdens zo'n uur kunnen er verschillende gedachten in zijn hoofd komen", aldus Van den Berg. "Met verschillende woorden en visual keys willen we hem helpen zich op zijn taak te richten."

"In het eerste blok van twaalf minuten is het keyword ritme", zegt Van den Berg. "Dan moet hij aan zijn ritme denken. Het tweede blok gaat om goede lijnen rijden, blok drie gaat over zijn positie op de fiets, blok vier is ademhaling en in blok vijf worden de vijf blokken nog eens kort herhaald."

Nog drie redenen

Kan Beukeboom daarmee het record van 54,526 kilometer, dat sinds 2015 op naam staat van Bradley Wiggins, breken? Van den Berg denkt van wel. Ook omdat Beukeboom in tegenstelling tot Wiggins (Londen, red.) op hoogte in Mexico rijdt, omdat het materiaal beter is dan toen en omdat Beukeboom volgens hem de ideale renner voor de recordpoging.

De test was in ieder geval geslaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl