Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie
NOS Voetbal

'Hoe makkelijk wil je een prijs winnen? Eén wedstrijd...'

Ruim twee decennia lang was de Amsterdam Arena het decor van de Johan Cruijff Schaal. Om de Supercup aantrekkelijker te maken voor het publiek werd vorig jaar al besloten de wedstrijd in het stadion van de kampioen te spelen. Maar hoe erg leeft de wedstrijd nou bij de spelers?

De een is 27 en de ander is 34. De een is captain van PSV en de ander van Feyenoord. Eén ding hebben de aanvoerders gemeen: Luuk de Jong en Robin van Persie verloren beiden namelijk nog nooit een Supercup.

De Jong won de Johan Cruijff Schaal vier keer en Van Persie veroverde in Engeland twee keer de Community Shield. "Maar aan de ongeslagen status van een van ons komt sowieso een einde", merkte De Jong terecht op.

'In buitenland zei men ook dat het maar de Supercup was'

Vijf jaar geleden won Van Persie de eerste prijs van het seizoen met Manchester United en ook die vermeldt hij met trots op zijn cv. "Ook in het buitenland heerste er toch zoiets van: het is maar de Supercup", aldus Van Persie.

"Dat heb ik nooit echt goed begrepen. Het is de bekerwinnaar tegen de kampioen; het is een serieuze cup. Ik zie het echt als een prijs, een grote prijs. Ik begreep de gedachte niet van sommige mensen of media."

De Jong is ervaringsdeskundige op het gebied van het veroveren van de Johan Cruijff Schaal. Hij wil nummer vijf maar al te graag binnenhalen. "Als voetballer wil je altijd winnen", begint De Jong met een understatement. "Je ziet direct hoe je staat als team én je kunt er een goed gevoel aan overhouden."

Van Bommel, die naast hem zat tijdens de persconferentie op het hoofdkantoor van de KNVB, vulde hem later aan: "Hoe makkelijk wil je een prijs winnen? Het gaat maar om één wedstrijd."

Winnaars afgelopen vijf edities

2017: Feyenoord-Vitesse 1-1 (4-2 na strafschoppen)
2016: PSV-Feyenoord 1-0
2015: PSV-FC Groningen 3-0
2014: PEC Zwolle-Ajax 1-0
2013: Ajax-AZ 3-2 (na verlenging)

In aanloop naar de wedstrijd van aankomend weekend werden De Jong en Van Persie benoemd tot aanvoerder. De Jong nam de band weer over van Marco van Ginkel, die na een derde huurperiode weer terug is naar Chelsea en daar herstellende is van een knieoperatie.

Van Persie volgt Karim El Ahmadi op, die zijn loopbaan bij Al-Ittihad vervolgt. "De trainer heeft het drie weken geleden aangekaart. Vanaf dat moment begon het wel een beetje te kriebelen", zei Van Persie daarover. "Ik ben als 12-jarige jongen binnengekomen. Vanuit die gedachte is het extra speciaal voor mij."

'Vanaf dag 1 had ik in mijn hoofd Justin eerste keeper te maken'

Een andere wisseling van de wacht vond plaats onder de lat. In navolging van El Ahmadi besloot ook keeper Brad Jones voor een avontuur in Saudi-Arabië te kiezen. Van Bronckhorst verklapte dat hij Justin Bijlow heeft aangewezen als eerste doelman.

"Of daarmee een einde komt aan mijn keepersprobleem? Dat heb ik vaker gelezen, maar zo heb ik dat nooit ervaren", aldus Van Bronckhorst. "Vanaf dag 1 had ik in mijn hoofd om Justin eerste keeper te maken. Ik heb al vroeg in het seizoen een keuze moeten maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl