Historisch: Apple is meer dan 1 biljoen dollar waard op de beurs
Voor het eerst in de geschiedenis is een bedrijf op de beurs meer dan 1000 miljard dollar waard. Apple schoot iets voor 1800 uur Nederlandse tijd door de psychologische grens heen. Analisten vroegen zich al jaren af wanneer deze mijlpaal bereikt zou zijn.
Ter vergelijking: als Apple een land was geweest, zouden er maar zestien landen zijn in de wereld die een grotere economie hebben. Er is met andere woorden maar een handvol landen waarvan het bruto binnenlands product groter is dan de beurswaarde van het techbedrijf. Ook het Nederlandse bruto binnenlands product is met zo'n 850 miljard dollar een stuk kleiner.
Dure telefoons
Apple is dankzij de verkoop van de iPhone al jaren een zeer succesvol bedrijf met een miljardenomzet. Het heeft een 'spaarpot' van bijna 250 miljard dollar. Dat heeft het deels te danken aan de grote marges op zijn telefoons, die de afgelopen jaren steeds duurder zijn geworden.
Eén aandeel Apple kostte op het moment dat Apple door de 1-biljoen-grens ging 207 dollar. Door dat bedrag te vermenigvuldigen met het aantal aandelen dat uitstaat op de beurs krijg je de beurswaarde of marktwaarde van het bedrijf. Apple ging in 1980 naar de beurs, een aandeel kostte toen een halve dollar. Ruim 20 jaar lang zwierf de koers tussen een en vijf dollar. Tien jaar geleden begon de grote opmars.
Deze vrouw kocht in 1985 Apple-aandelen voor 39 cent per stuk:
Grote Nederlandse bedrijven komen bij lange na niet aan de beurswaarde van Apple. Oliebedrijf Shell is bijvoorbeeld momenteel 300 miljard dollar waard, wasmiddelen- en voedingsconcern Unilever 160 miljard en ING 58 miljard dollar.
Papieren geld
De 1 biljoen dollar van Apple is de papieren waarde. Apple heeft dat geld niet zelf in kas. Het is de optelsom van wat aandeelhouders voor hun aandelen kunnen krijgen als ze die ook daadwerkelijk verkopen. Het is wel een belangrijke indicatie van hoe de markt het bedrijf inschat.
Tegelijkertijd kan het humeur van beleggers zo omslaan. Al tijden wordt er gespeculeerd wanneer Apple over zijn hoogtepunt heen is. Verliezen beleggers vertrouwen, dan daalt de aandelenkoers en neemt de beurswaarde weer af.