NOS Voetbal

Huntelaar: 'Nog geen reden om te juichen'

Huntelaar: 'We zijn er nog niet'

Van een echte feeststemming was in de Amsterdamse kleedkamer woensdagavond in Graz nog geen sprake. Ajax bereikte weliswaar door een 3-1 zege in de uitwedstrijd bij Sturm Graz de derde voorronde van de Champions League, maar Klaas-Jan Huntelaar bleef na afloop nuchter. "Dat is nog geen reden om te juichen. We zijn er nog niet", zei de spits, die twee keer voor de Amsterdammers doel trof.

Huntelaar liet de eerste twee kansen voor de Amsterdammers onbenut. Bij de derde voor de rust was het wel raak, al raakte Huntelaar de bal niet goed. "Ik wilde hem vol raken, maar dit was genoeg."

Niet onrustig

Ook in de thuiswedstrijd liet de 34-jarige aanvaller een week eerder wat kansen liggen. Toen het woensdagavond in Graz in eerste instantie ook niet lukte, maakte Huntelaar zich niet direct zorgen. "Ik werd er niet onrustig van. Ik had een goed gevoel. De ene kans is makkelijker dan de andere. We creëren kansen, we scoren. En elke goal is lekker."

Stap verder

Ajax is door het bereiken van de volgende kwalificatieronde in elk geval verzekerd van Europees voetbal tot de winterstop. De groepsfase van de Europa League is namelijk sowieso binnen. "Maar dat is niet ons voornaamste doel", zei Huntelaar. "We zijn een stap verder. We moeten ons nu focussen op Standard Luik, de volgende tegenstander. Die zijn een stap beter, dus wij moeten dan ook weer beter spelen."

Dat was ook de boodschap van trainer Erik ten Hag. "Ik ben natuurlijk tevreden met het bereiken van de volgende ronde. 5-1, dat zijn duidelijke cijfers. Hier kunnen we op voortborduren, maar we weten ook dat het beter zal moeten. Er is geen reden voor euforie. We mogen even genieten en dan snel weer verder want Luik wacht", bleef de oefenmeester realistisch.

"We willen er een heel mooi jaar van maken en daar hoort zeker spelen in Europa bij. We hebben nu de kans om voor de Champions League te gaan, maar dan moeten we nog wel twee zware hordes nemen."

Ten Hag: 5-1, dat zijn duidelijke cijfers

Ten Hag hoefde zich ook eigenlijk geen moment zorgen te maken tijdens de wedstrijd tegen Graz, maar toch wilde hij niet spreken van een zwakke tegenstander. "Oostenrijk staat op de ranglijst van de UEFA hoger dan Nederland, dus ik vind het zelfoverschatting als we in Nederland neerkijken op Sturm Graz. Het geeft geen pas om deze club zo neer te zetten."

De trainer zag zijn ploeg desondanks wel domineren. "We hadden vanaf het begin de controle, zonder heel groots te spelen. We creëerden ook grote kansen, daar zullen we effectiever mee om moeten gaan."

Gierigheid

Een van de spelers die zich dat vooral mag aantrekken is Huntelaar. "Daar heb ik aan het einde van het vorige seizoen al met hem over gesproken. Hij mist te veel kansen. Hij moet terug naar de gierigheid voor de goal en ik ben heel blij dat hij dat vandaag heeft waargemaakt. Want daarvoor is hij spits, hij staat er om goals te maken."

Dusan Tadic was blij met zijn eerste treffer voor Ajax, de belangrijke 2-0. "Het maakt niet uit wie scoort of wie de assist geeft, zei hij na de wedstrijd.

Tadic: 'We hebben goede spelers en een goede staf'

"Het belangrijkste is dat Ajax wint. We hebben goede spelers, er staat een goed team en er is een goede staf. We kunnen echter nog beter. Als team kunnen we nog beter verdedigen, zodat we niet verrast worden. Veel teams willen ons op die manier pijn doen."

Professionals

Dat hij ondanks een WK in de benen en een korte voorbereiding in de basis begon, was voor Tadic geen probleem. "We zijn professionals. Het is niet altijd perfect. Ik probeer mijn lijf fit te houden. De coach vroeg me om te spelen. Dan moet je er staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl