ANP

Beveiligers op Schiphol mogen hun stakingsacties uitbreiden. Dat heeft de rechter bepaald. Ze mogen hun werkonderbrekingen opvoeren tot maximaal vijftien minuten en dat vijf keer per dag.

Uit onvrede over de stukgelopen cao-onderhandelingen onderbraken beveiligers hun werk de afgelopen tien dagen drie keer per dag voor maximaal tien minuten. Dat was overlegd met Schiphol.

Omdat de acties tot nu toe geen resultaat hebben, willen de vakbonden de acties uitbreiden tot vijf keer vijftien minuten. Schiphol spande hiertegen een kort geding aan om verdere werkonderbrekingen door beveiligers te laten verbieden tot en met 30 september. Volgens de luchthaven kunnen de acties van FNV en CNV leiden tot onveilige situaties.

Langere rijen

De FNV is blij met de toestemming van de rechter. Volgens de vakbond kunnen door de acties wat langere rijen bij de veiligheidscontrole ontstaan. Onduidelijk is wanneer ze van start gaan.

De rechter staat de verharding van de acties dus toe maar geeft tegelijkertijd ook aan dat de acties tot en met 2 september niet nog verder mogen worden uitgebreid.

Maatregelen

Schiphol laat weten zich neer te leggen bij de uitspraak van de rechter. Wel gaat de luchthaven met onder meer de Koninklijke Marechaussee kijken "of er extra maatregelen nodig zijn om de veiligheid in de terminalgebouwen te kunnen blijven garanderen". Ook zegt Schiphol dat het samen met zijn partners alles op alles zal zetten om overlast voor reizigers te beperken.

De beveiligers van G4S Aviation Security willen dit jaar een loonsverhoging van 3,5 procent en een lagere werkdruk. Maar de leiding van het bedrijf wil dit jaar geen loonsverhoging meer doorvoeren.

STER reclame