Martijn van der Zande

Het was nog even billenknijpen voor de PC, de Permanente Commissie die ieder jaar in Franeker de belangrijkste kaatswedstrijd ter wereld organiseert. Op deze vijfde woensdag na 30 juni moest het speelveld er, ondanks de droogte, groen en strak bij liggen.

"Dat is gelukt", zegt Siemen Volberda, de secretaris van de PC. "We mochten gelukkig sproeien met water uit de gracht van Franeker, daarnaast hebben we ook kunstmest gebruikt."

Op het groene veld strijden 16 parturen (teams) om de eerste prijs, maar vooral ook om de eer. Het winnende team wordt namelijk toegevoegd aan een enorm lange lijst.

Het is dit jaar de 165ste keer dat de wedstrijd wordt gehouden. Alleen de pokken, cholera en de Tweede Wereldoorlog hebben ooit roet in het eten gegooid. De wedstrijd staat inmiddels dan ook bol van tradities. Zo wordt het winnende team van vorig jaar met een koets door de stad gereden.

Eenmaal op het veld moet de beste speler van dat team zijn prijs afgeven, de koningsbal. Wie de beste speler van het toernooi is, wordt ieder jaar door een commissie van drie oud-deelnemers bepaald. Het is strikt geheim wie daar in zit, en ook achteraf wordt hier niet over gesproken.

Ik kwam hier rond mijn dertigste voor het eerst en ik ben nu tegen de tachtig. Ik heb geen PC overgeslagen

Mevrouw Houtsma-Politiek

De overhandiging van de koningsbal was vanochtend rond half tien. Het stadion zat toen al zo goed als vol. De eerste supporters waren er al uren eerder. Mevrouw Houtsma-Politiek zat met haar dochter op de eerste rij. "Ik ben de tel een beetje kwijt geraakt", zegt ze. "Ik kwam hier rond mijn dertigste voor het eerst en ik ben nu tegen de tachtig. Ik heb geen PC overgeslagen."

De liefde voor het kaatsen blijkt ook uit een kettinkje rond haar nek, het is een klein kaatsballetje van zilver. "Hier zit wat as van mijn vorig jaar overleden man in, hij is hier onder andere scheidsrechter geweest. Vandaag staat mijn zoon langs de lijn om de wedstrijd in de gaten te houden."

Mevrouw Houtsma-Politiek en haar dochter. Martijn van der Zande

Toch komt niet iedereen alleen maar voor de wedstrijd. Er wordt wel gezegd dat dit de grootste Friese reünie van het jaar is. Volgens de voorzitter van de Kaatsweek Franeker komen de supporters niet alleen uit de buurt.

"Er zijn echt genoeg Friezen die speciaal voor vandaag het vliegtuig terug naar huis nemen, dit is de plek om elkaar weer te zien en bij te praten". Dat beaamt de dochter van mevrouw Houtsma-Politiek. "We gaan met kletsen door waar we vorig jaar gestopt zijn."

STER reclame