NOS Nieuws

Passagiers gecrashte vlucht Mexico: 'Ik dank God dat iedereen nog leeft'

Alle 103 inzittenden overleven Mexicaanse vliegtuigcrash

In het noorden van Mexico is een vliegtuig van Aeromexico kort na het opstijgen gecrasht. Alle 103 inzittenden overleefden het. Passagiers danken God dat ze nog leven. Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert is het niet zo opmerkelijk dat iedereen de crash heeft overleefd.

Net toen het toestel tijdens een storm aan het eind van de startbaan van de grond kwam, crashte het vliegtuig. Passagiers voelden kort daarvoor een harde windvlaag.

"Daarna waren er twee hele harde klappen, en begon het vliegtuig extreem te schudden", zegt Rómulo Campuzano, die voor een van de grote politieke partijen werkt. "Ik dank God dat er geen levens verloren zijn gegaan", zegt hij tegen de Mexicaanse krant El Financiero.

Ik dank God dat er geen levens verloren zijn gegaan

Passagier Rómulo Campuzano

José Rosas Aispuro, de gouverneur van Durango, de staat waar het ongeluk plaatsvond, zegt tegen persbureau Reuters dat de linkervleugel van het vliegtuig de grond als eerste raakte. Daarna vlogen de twee motoren van de vleugels af. Het toestel kwam 300 meter na de startbaan tot stilstand.

Vervolgens vatte het toestel snel vlam. "Het was echt vreselijk", zei passagier Lorenzo Nunez kort na de crash tegen journalisten. "We voelden de vlammen al snel komen en er was veel rook", zegt Jaquelin Flores tegen de krant El Sol.

We voelden de vlammen al snel komen en er was veel rook

Jaquelin Flores

"Het belangrijkste bij een ongeval van deze aard is dat er geen doden zijn gevallen. Dat is bemoedigend", vertelt gouverneur Aispuro.

Alle passagiers en de bemanningsleden konden het vliegtuig verlaten voor het vlam vatte. De piloot is het zwaarst gewond, maar verkeert in stabiele toestand.

Volgens Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft, is het "niet zo opmerkelijk" dat iedereen de crash overleefd heeft. "Bij de meeste vliegtuigongevallen is de overlevingskans best groot als je het statistisch bekijkt."

Met dit type toestel is niets mis als je hem goed onderhoudt

Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft

Ook de manier waarop het vliegtuig gecrasht is, maakt de overlevingskans groot. "Het vliegtuig kwam niet of nauwelijks van de grond. Daardoor had hij niet erg veel snelheid en viel hij ook niet van grote hoogte. Hierdoor is de impact veel kleiner, en een kleinere impact betekent een grote overlevingskans."

Dit soort vliegtuigen worden volgens Melkert gebouwd om dit soort crashes aan te kunnen. "Deze Embraer 190 was 10 jaar oud. Dat is een hele normale leeftijd voor een modern vliegtuig. Daar is niets mis mee als je hem goed onderhoudt."

Volgens Aeromexico heeft het toestel dat betrokken was bij de crash in februari nog groot onderhoud gehad. Ook hebben de piloten voldoende tijd gehad om te rusten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl