EPA

In New York zijn bij een familiemoord drie Nederlanders gedood. Het gaat om twee vrouwen van 47 en 38 jaar en het 6-jarige zoontje van de eerste.

De dader, een Amerikaan, was de ex van de 47-jarige vrouw en de vader van het kind. Het slachtoffer van 38 was zijn huidige vrouw. In zijn appartement in Queens schoot hij de drie gisteravond dood, waarna hij zelfmoord pleegde.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving van Amerikaanse media over de zaak.

Op onderstaande videobeelden van gisteravond is het politieonderzoek nog in volle gang:

Schietpartij in New York: Nederlandse vrouw en zoontje overlijden

De 47-jarige vrouw, Linda Olthof, en haar ex-man waren volgens Amerikaanse media al jaren verwikkeld in een juridisch conflict over de voogdij van hun zoon.

Olthof woonde aanvankelijk ook in New York, maar ze was met haar zoontje teruggekeerd naar Nederland. Nu waren ze twee weken in New York, zodat de vader zijn kind kon zien.

Olthof werkte in Nederland als docente op de toneelschool van hogeschool ArtEZ in Arnhem en acteerde in verschillende theatervoorstellingen. Ook was de vrouw uit Deventer tien jaar geleden te zien in de RTL4-soap Goede Tijden, Slechte Tijden, waar ze in acht afleveringen de rol speelde van Trudy Pouw.

Ik had een paar jaar geleden het perfecte leven, maar nu is het een puinhoop geworden.

De dader op zijn website

De moordenaar is de 39-jarige Amerikaan James Shields. Hij woonde in het stadsdeel Queens. Omwonenden en bekenden verklaren tegenover The New York Times dat hij geregeld feestjes gaf in zijn tuin en een aardige, redelijke man leek.

In april was hij een crowdfunding begonnen om geld in te zamelen, voor juridische kosten en om zijn zoontje vaker te kunnen bezoeken. "Ik had een paar jaar geleden het perfecte leven, maar nu is het een puinhoop geworden", schreef hij op zijn website. "Nu heb ik alle hulp nodig die je kunt geven." De crowdfunding leverde uiteindelijk niets op.

Onbekend

Volgens getuigen van The New York Times waren de problemen van Shields maar bij weinig mensen bekend. In december reageerde de politie op een melding van huiselijk geweld, nadat iemand melding had gemaakt van geschreeuw tussen een man en een vrouw. Bij aankomst van de agenten bleek de man te zijn vertrokken en de vrouw wilde niet zeggen wie ze was.

Een buurvrouw, die zes jaar lang boven Shields woonde, wist echter dat er iets mis was. "In de eerste week dat ik hier woonde werd de politie gebeld, omdat hij zijn vriendin sloeg. Drie dagen later was ze weg."

Volgens de vader van de man zou Olthof ergens volgende week teruggaan naar Nederland met haar zoon. Over de ruzie over de voogdij was bij hem niets bekend. "Hij sprak niet zoveel. Hij hield alles geheim", zegt hij in The New York Times.

STER reclame