Een muurschildering van LeBron James in het tenue van zijn nieuwe club LA Lakers
NOS Sport

Historische erfenis Lakers drukt niet op de brede schouders van LeBron

Het was de basketbaltransfer van het jaar, een kleine maand geleden. Op 2 juli maakte LeBron James, de grote ster van Cleveland Cavaliers, bekend dat hij de komende vier jaar voor Los Angeles Lakers zal spelen.

Kobe Bryant, Kareem Abdul-Jabbar, Arnold Schwarzenegger, Snoop Dogg en Zlatan Ibrahimovic; allen verwelkomden ze de 33-jarige wereldster in Hollywood.

De verwachtingen zijn hoog, de druk op zijn brede schouders enorm. Met hem in de ploeg de oude glorie dient terug te keren in Staples Center, beseft James. "Als je niet denkt aan het winnen van titels, dan is er geen reden om een Laker, een Yankee of een speler van Manchester United te worden. Bij dergelijke clubs spreekt de geschiedenis voor zich."

James niet bang voor kampioensstress: hoort bij Lakers, Yankees of Man U

Zijn contract levert James in ieder geval 154 miljoen dollar op in vier jaar. Maar dat is niet de voornaamste reden voor zijn overstap, zo vertelde hij maandag bij de opening van een school voor kinderen met een moeilijke achtergrond in zijn geboorteplaats Akron, Ohio.

"Na het seizoen heb ik uitgebreid al mijn opties afgewogen. Niet alleen van Los Angeles, maar ook van de Cavs, Philadelphia en Houston", vertelde de basketballer, gehuld in een stijlvol kostuum en met een Malcolm X-achtige bril. "Ik voelde dat dit de volgende stap op mijn reis moest zijn."

Einde aan de droogte

De basketballer heeft al drie kampioenschapsringen en twee olympische gouden medailles in de kast liggen. Na zijn eerste twee titels met Miami Heat keerde hij terug naar het het bescheiden Cleveland om de Cavs kampioen te maken. Ook dat lukte.

"We doorbraken de droogte, de droogte van meer dan 50 jaar, die deze stad heeft moeten verduren", blikte James terug. "Ik kwam terug om het kampioenschap te winnen, omdat ik het gevoel had dat ik nog een bladzijde in het boek moest omslaan. Dat wij uiteindelijk vier keer op rij in de finale van de play-offs zouden staan, met alle terugslagen die we onderweg hebben gehad, dat had ik me nooit kunnen voorstellen."

In Cleveland wordt een megaspandoek met LeBron James van een flatgevel verwijderd

Lakers, Yankees of Man U

En nu staat hij voor een vergelijkbare opgave in Los Angeles. De Lakers mogen dan een rijke historie hebben - met spelers als Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Shaquille O'Neal en Kobe Bryant die de club 16 titels schonken - maar de laatste titel dateert al weer van 2010. Vorig seizoen kwamen ze niet eens in de buurt van de play-offs.

"Natuurlijk willen we kampioen worden", beseft James "Maar mijn komst betekent niet dat de titel al binnen is. Er zullen weken zijn dat we heel goed spelen en weken waarin het minder is. Je probeert elke dag het beste uit jezelf te halen. Ik verwacht dat van mijzelf en ook van mijn teamgenoten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl