Zonsopkomst over de heidevelden van de Sallandse Heuvelrug, vorig jaar augustus
In samenwerking met
Omroep Gelderland

Verwacht dit jaar geen paars spektakel op de hei

Verwacht dit jaar geen spectaculaire paarse bloeiende heide. Daarvoor waarschuwen natuurorganisaties. Door de droogte hebben de heideplanten een flinke tik gekregen. Op sommige plekken is de heide zelfs afgestorven.

Onder meer op de Veluwe is dat goed zichtbaar, zegt Marjolein Koek van Natuurmonumenten tegen Omroep Gelderland. Normaal gesproken begint rond deze tijd de heide paars te kleuren. Het hoogtepunt ligt rond half augustus. Het natuurfenomeen is zo populair dat er zelfs excursies worden georganiseerd.

Maar dit jaar zal het niet zijn als andere jaren, waarschuwt Natuurmonumenten. "Mensen die excursies hebben geboekt, gaan we waarschuwen dat ze dit jaar geen spektakel hoeven te verwachten. Ze krijgen niet wat ze gewend zijn op die plek."

Nog nooit meegemaakt

Op de Kalmthoutse Heide in Noord-Brabant dreigt een groot stuk heide af te sterven door de droogte. Dat zegt beheerder Ignace Ledegen tegen Omroep Brabant. "Het komt vaker voor dat er bruine plekken zijn wanneer het wat warmer is, maar dit heb ik nog nooit zo meegemaakt."

Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer ziet op de Noord-Veluwe een vergelijkbaar beeld. "Een heideveld dat door extreme droogte afsterft, heb ik nog niet eerder gezien", zegt hij. "Het is niet zo dat de hele heide doodgaat, maar in verhouding heb je veel meer bruine plekken. De struikheide en de kraaiheide is door de hitte en het watertekort al afgestorven. "

In de video zie je de boswachter lopen tussen de verdorde heide op de Veluwe.

Er is straks meer bruin dan paars op de hei te zien

Geen nectar voor vlinders en bijen

De droogte heeft ook gevolgen voor de fauna, zegt Ledegen. "De dieren blijven nu ondergronds. Daardoor hebben ze minder kansen om voedsel te zoeken en dat gaat gevolgen hebben voor de voortplanting. Waarschijnlijk weten we pas over enkele jaren wat de effecten hiervan zullen zijn."

Ook de vlinders en bijen ondervinden problemen door de droogte. "Zij hebben geen nectar omdat de planten niet bloeien", zegt Ledegen. Op de Veluwe mogen geen bijenkasten opgehangen worden omdat er zo weinig nectar is.

Verwoestijning

De droogte van dit jaar, zal waarschijnlijk ook de komende jaren nog zichtbaar zijn, denkt Jasper. "Het kan drie tot vijf jaar duren voor zo'n heideplant weer helemaal is hersteld en weer mooi bloeit en nectar geeft."

Volgens Ledegen speelt voor het herstel ook mee hoe het klimaat zich gaat ontwikkelen. "Als dit om de dertig of veertig jaar gebeurt dan herstelt de natuur zich wel. Als dit vaker voor gaat komen, worden de effecten op korte termijn voelbaar. Dat we een verwoestijning krijgen in plaats van mooie heidevlaktes."

Advertentie via Ster.nl