ANP

Het merendeel van de Nederlandse Tourdeelnemers werd, zoals te doen gebruikelijk, op feestelijke wijze welkom geheten in Boxmeer. Vanwege de goede prestaties van de afgelopen drie weken was er sprake van een heuse Tom Dumoulin-mania.

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt, zoveel mensen hier", zei de ontspannen Tom Dumoulin bij aankomst in Boxmeer.

"Het heeft ongelooflijk geleefd. We hebben het ook ongelooflijk goed gedaan als Nederlanders. Niet alleen ik, maar ook Dylan Groenewegen, Steven Kruijswijk en nog veel meer. En dat toont zich."

Boxmeer op z'n kop bij onthaal Nederlandse wielerhelden Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dumoulin won zaterdag de tijdrit en verzekerde zich daarmee van de tweede plek in de Tour de France, achter Geraint Thomas. Alle reden voor een klein feestje, maar toch stond Dumoulin niet met kleine oogjes aan de start in Boxmeer.

"Ik heb niet echt een kater. Ik heb me redelijk rustig gehouden, want ik was zo moe van de laatste dagen", zei Dumoulin. "Ik ben re-de-lijk op tijd naar bed gegaan."

Tom Dumoulin gaat op de foto met een fan ANP

Dylan Groenewegen, die twee Touretappes wist te winnen, haalde Parijs niet. Na een zware valpartij aan het eind van de eerste week was hij enkele dagen later tijdens de loodzware bergrit naar Alphe d'Huez gedwongen de strijd te staken. In Boxmeer verscheen Groenewegen weer monter ten tonele.

Ruim een jaar geleden was Groenewegen nog de rapste tijdens de prestigieuze slotetappe op de Champs-Élysées. Heeft hij zondag met pijn in het hart gekeken hoe Alexander Kristoff de winst greep op de beroemdste avenue van Parijs?

"Ik heb er niet naar gekeken", bekende Groenewegen met droge ogen. "Ik heb even lekker genoten met de familie, want ik ben - ook door trainingskampen - een tijd niet thuis geweest. Het zat erin om weer te winnen, maar door een stom ongelukje is dat niet gebeurd."

Geen Vuelta

Na een hereniging met de familie richt iedere renner zijn vizier weer op de volgende wedstrijd. Groenewegen gaat zich voorbereiden op de BinckBank Tour (13 t/m 19 augustus). De Vuelta is niet aan de orde. "Alles op de Tour was het doel. En dat heeft goed uitgepakt."

Tom Dumoulin voor de start in Boxmeer ANP

Niet Dumoulin of Groenewegen ging met de zege aan de haal. Bram Tankink, die bezig is aan zijn laatste seizoen als profwielrenner, was de snelste. Hij bleef Dumoulin en Bauke Mollema voor.

Bij de vrouwen won Anna van der Breggen, voor Chantal Blaak en Marianne Vos.

Vrouwelijke top ook aanwezig in Boxmeer, behalve Van Vleuten

STER reclame