Tallon Griekspoor (l) na de finale in Tampere
NOS Sportโ€ข

Tennisbroers Griekspoor beleven primeur: 'Zijn titel gaf mij een boost'

Tallon Griekspoor (22) veroverde zondagmiddag in Finland zijn eerste titel in het challengercircuit. Vorige maand beleefde zijn vijf jaar oudere broer Scott al de primeur en daardoor zijn de broers - na vaandeldrager Robin Haase - nu de nummers 2 en 3 van Nederland.

Inmiddels bijna een half jaar geleden, op dinsdag 13 februari, beleefde de jongste Griekspoor naar eigen zeggen "de avond van mijn leven". In een volgepakt Ahoy versloeg hij drievoudig grandslamkampioen Stan Wawrinka.

Griekspoor verslaat Wawrinka

Daarna werd het stil rondom Tallon Griekspoor, die geplaagd door blessures meermalen moest afzeggen voor toernooien. Zo moest hij zich vorige maand wegens een spierscheuring in zijn bovenbeen afmelden voor het grastoernooi van Rosmalen en de kwalificaties van Wimbledon.

Na enkele maanden die in het teken stonden van revalidatie won hij zondag in Tampere zowaar zijn eerste challenger. "Ik had net weer twee weken getraind en had niet verwacht meteen de finale te halen", aldus Griekspoor, die vandaag met de 181ste plaats zijn debuut maakt in de top-200.

"Ik ging er zonder verwachtingen heen en wilde gewoon weer eens een wedstrijd pijnvrij spelen. Ik worstelde al vanaf november van vorig jaar met mijn fysiek. Mijn niveau was onverwacht hoog. Maar het toernooi had geen wedstrijd langer moeten duren."

Scott Griekspoor

Terwijl Tallon Griekspoor vorige maand nog middenin zijn herstelperiode zat, schreef Scott in het Franse Blois een challenger op zijn naam. "Ik vond dat heel leuk voor hem. Maar ook moeilijk om te zien, omdat ik zelf ook zo graag wilde. Het gaf mij wel een boost om nog harder te werken", aldus Tallon.

De broers Griekspoor treden in de voetsporen van onder meer Olivier en Christophe Rochus, de Belgische broers die tot respectievelijk de 24ste en 38ste plek op de wereldranglijst reikten. Het is sinds 2004 pas vier keer voorgekomen in het professionele tennis dat twee broers elk een toernooi wisten te winnen.

"Ik denk dat we elkaar wel enigszins hebben gestimuleerd. Qua niveau ontlopen we elkaar niet veel en hij heeft misschien wel gedacht: als Scott het kan, dan kan ik het ook", aldus Scott Griekspoor, die is opgeklommen naar plek 209 op de wereldranglijst.

"Onze rankings liggen niet ver uit elkaar, dus we kunnen nu ook weer, net als vroeger, samen reizen. Dat biedt wel mogelijkheden. Het is wel een mentaal voordeel als een van ons van iemand heeft gewonnen en de ander dan tegen hem speelt. Dan denkt diegene toch: shit, ik heb al eens van een Griekspoor verloren."

Ik heb heel erg getwijfeld of ik wel door wilde gaan, maar onder meer mijn broers hebben me back on track gebracht.

Scott Griekspoor

Volgende maand staan de broers voor het eerst samen op een grandslam, in het kwalificatietoernooi van de US Open. "Ik heb een schouderoperatie gehad en moest van ver komen. Ik won in zeven maanden tijd acht futuretoernooien en vorig jaar rond deze tijd stelde ik deelname van de US Open als doel", aldus Scott Griekspoor.

"Ik heb heel erg getwijfeld of ik wel door wilde gaan, maar onder meer mijn broers hebben me back on track gebracht. We hebben veel aan elkaar."

Kevin Griekspoor, de tweelingbroer van Scott, staakte vorig jaar zijn jacht op de top-100. "De derde broer met een challengertitel gaat er zeker niet komen...", aldus Tallon Griekspoor. "Hij heeft last van een versleten heup, heeft al twee schouderoperaties moeten ondergaan en is inmiddels fulltime aan het werk bij onze vader."

Aansluitend op de US Open staat in de Davis Cup in Toronto de ontmoeting tussen Canada en Nederland (14 t/m 16 september) op het programma. Verwachten de broers een uitnodiging?

"Het is altijd mooi om voor je land uit te komen, maar omdat het in Canada is, mis je wel drie weken", aldus Tallon. "Ik wacht het rustig af, want naast mijn broer heeft ook Thiemo de Bakker net een challenger gewonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl