Twitter
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Tweet Limburgse burgemeester valt slecht in Groningen

Een venijnige tweet van de Zuid-Limburgse burgemeester Houben over de gaswinning in Groningen maakt de tongen los. In het noorden van het land wordt gereageerd met kritiek en ongeloof, in Limburg is er juist veel bijval.

VVD'er Houben, burgemeester van Voerendaal, uitte gisteren in niet mis te verstane woorden kritiek op het kabinetsbesluit om de gaswinning in Groningen terug te brengen tot nul. Op Twitter schreef hij: "Ik snap niet hoe heel Nederland zich door een paar Groningers haar gasrijkdom laat afnemen. De Limburgse kolen zijn er destijds tot de laatste kuubs uit geroofd!"

De tweet bracht burgemeester Van Beek (PvdA) van de noordelijke 'aardbevingsgemeente' Eemsmond ertoe om haar collega uit te nodigen voor een werkbezoek. "Bij het ontbreken van zo veel kennis en invoelend vermogen een absolute must. Ik vind dit onbetamelijk. Daarom heb ik hem uitgenodigd voor een werkbezoek. Om vooral eens zelf te kijken en te luisteren wat hier aan de hand is. En hem wellicht op andere gedachten te brengen", laat ze vanaf haar vakantieadres in Zweden weten aan RTV Noord.

Strijdbare groeten

"Het zou je burgemeester maar zijn", reageert Hennie Hemmes (SP), wethouder in Pekela. "Zelfs doen alsof er nog ergens een greintje mededogen en gerechtigheid voor Groningen in zit, blijkt voor veel VVD'ers steeds lastiger. Strijdbare groeten van een 'paar Groningers'", reageert Pim Siegers, ook van de SP in Pekela.

PvdA-Tweede Kamerlid Nijboer verbaast zich vooral over de uitspraak en zegt dat gas- en mijnbouwregio's als Limburg elkaar juist zouden moeten steunen.

De Groningse gedeputeerde Patrick Brouns (CDA), die opgroeide in Limburg, probeert een middenweg te vinden, maar toont zich wel verbaasd.

Tegelijkertijd krijgt de Voerendaalse burgemeester volop steun in zijn eigen Limburg, blijkt uit de Facebookpagina van het regionale dagblad De Limburger. "Hij heeft groot gelijk!", schrijft 'Leonie'. "Niet alleen tot de laatste kuub uit geroofd, maar daarna zijn in de ogen van de Hollanders 'domme' maar hardwerkende kompels ook nog bezeikt met de afkoping van de mijnschade met een appel en 'n ei."

"De waarheid zeggen is altijd moeilijk voor de andere partij", stelt 'Pierre'. "Maar Houben heeft volledig gelijk. Kijk hoe men in Limburg nu met de mijnschade omgaat. We moeten het zelf allemaal maar uitzoeken. Mijnschade is zogenaamd verjaard."

Jammer dan

Burgemeester Houben zelf laat vanaf zijn Amerikaanse vakantieadres weten het hierbij te laten. "Ik ga niet discussiëren over een tweet", zegt hij in het Dagblad van het Noorden. "Er heeft een handvol Groningers en wat mensen van de SP gereageerd op mijn tweet. Daar heb ik geen vrienden mee gemaakt. Jammer dan."

Advertentie via Ster.nl