Reizigers in de vertrekhal op Schiphol op de drukgste dag van het jaar
NOS Nieuws

Drukste dag ooit op Schiphol, 'maar je hoeft niet eerder van huis'

Schiphol beleeft de drukste dag van het jaar. Toch merkt de reiziger daar, ondanks stakingen van beveiligingspersoneel, maar weinig van. Je hoeft zelfs niet eerder weg van huis.

"Voor een Europese vlucht moet je gewoon twee uur van tevoren aanwezig zijn, en voor een intercontinentale drie uur", zegt woordvoerder Hans van Kastel. Schiphol heeft vandaag 20 procent meer personeel ingezet om lange rijen te voorkomen. Er worden vandaag zogenoemde crowdteams ingezet. Die helpen de reizigers bij knelpunten de juiste kant op, zodat er geen chaos ontstaat.

Stakingen

Ook de staking van beveiligingspersoneel heeft vandaag vooralsnog weinig invloed op de reizigers. Vakbonden eisen loonsverhoging van de beveiligingsbedrijven waar ze in dienst zijn. Om hun boodschap kracht bij te zetten leggen ze sinds vorige week daarom een aantal keer per dag tien minuten het werk neer.

"Maar veel mensen merken daar niets van", zegt Van Kastel. We hebben afgesproken dat er alleen op bepaalde momenten op de dag gestaakt wordt. Dit gebeurt niet op de drukste momenten."

'De grote drukte moet denk ik nog komen'

Drukste dag

Deze zomervakantie krijgt Schiphol in totaal 12,7 miljoen reizigers, een stijging van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op een gemiddelde dag reizen er 220.000 mensen via Schiphol. Vandaag zijn dat er 233.000. Daarmee is het de drukste dag ooit.

De drukte van vandaag ontstaat door een aantal factoren. Zo gaan er steeds meer mensen met het vliegtuig op reis. Naast het normale vliegverkeer heeft heel Nederland nu bovendien vakantie. "Daardoor is het typisch zo'n dag dat er heel veel mensen vertrekken en aankomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl