De eerste reizigers op Schiphol vanmorgen
NOS NieuwsAangepast

Drukste dag van het jaar op Schiphol

Schiphol beleeft de drukste dag van het jaar. De luchthaven krijgt 233.000 passagiers over de vloer, 3000 meer dan op de drukste dag van vorig jaar.

Om de grote passagiersstromen in goede banen te kunnen leiden zet de luchthaven meer personeel in. Ondanks de extra maatregelen worden langere wachttijden verwacht. Reizigers krijgen het advies op tijd te komen.

Toch valt de drukte vooralsnog mee, zegt verslaggever Martijn van der Zande in het NOS Radio 1 Journaal. "Als ik even om me heen kijk zou ik als reiziger niet meteen in de stress schieten. De rijen zijn niet erg lang en het loopt allemaal nog goed door."

De eerste reizigers hebben nog maar weinig last van de drukte, zeggen ze:

'De grote drukte moet denk ik nog komen'

Goed om te weten: niet alle 233.000 passagiers op Schiphol komen vandaag langs de vertrekhal. "Je moet het eigenlijk door drieën delen", zegt Van der Zande. "Er zijn ongeveer 80.000 passagiers die vertrekken, 75.000 die aankomen en ook nog eens 78.000 die op doorreis zijn. Die zien wij dus aan deze kant ook helemaal niet, want die blijven achter de douane."

Meer passagiers

Deze zomervakantie krijgt Schiphol in totaal 12,7 miljoen reizigers, een stijging van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de luchthaven zijn de topbestemmingen deze zomer niet heel anders dan andere jaren: het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Griekenland zijn het populairst. "Wat wel opvalt is dat de Verenigde Staten in trek zijn", zegt Van der Zande. "Wekelijks gaan daar zo'n 75.000 mensen naartoe. Dat is 10 procent meer dan in 2017."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl