Kerkgangers in Mati herdenken de slachtoffers
NOS Nieuws

Zes dagen na Griekse bosbranden nog 25 vermisten

Zes dagen na de felle bosbranden in een kuststreek ten oosten van de Griekse hoofdstad Athene worden nog 25 mensen vermist en is het dodental opgelopen tot 91. Bij de laatste update van de brandweer op zaterdagavond was het officiële dodental nog 86. Tot nu toe was het aantal vermisten onduidelijk.

Verreweg de meeste slachtoffers kwamen om in de vlammen. Een kleiner aantal sprong in zee om aan de vlammen te ontkomen en verdronk. Tientallen vrijwilligers, onder hen gepensioneerde duikers van de Griekse marine, zoeken in zee naar slachtoffers.

Op de beelden die iemand op de vlucht maakte, is te zien hoe mensen tot hun middel in het water staan en wachten op wat komen gaat:

Griekse Elia Kallia vluchtte voor bosbranden en filmde vanuit het water

Geen vluchtwegen

Honderden mensen herdachten de doden vandaag in de Grieks-orthodoxe kerk van het kustplaatsje Mati. Afgelopen maandag werd het plaatsje overvallen door de snel om zich heen grijpende bosbrand.

De Griekse autoriteiten hebben aanwijzingen dat de branden zijn aangestoken. In de pijnboombossen verspreidde het vuur zich razendsnel door de harde wind. Meer dan 2000 huizen zijn beschadigd en minstens een kwart daarvan moet worden gesloopt.

De Griekse overheid heeft veel kritiek gekregen omdat de bouwvoorschriften al tientallen jaren niet worden nageleefd. Ook waren er geen goede vluchtwegen. Premier Tsipras zei vrijdag dat hij volle verantwoordelijkheid daarvoor op zich neemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl