NOS NieuwsAangepast

Challenge met rijdende auto: 'Volslagen idioot en strafbaar'

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

  • Danny van Zeggelaar

    redacteur Online

Op sociale media is een filmpje opgedoken van een automobilist die op een weg in de omgeving van Putten al rijdend uit zijn auto stapt, ernaast gaat rennen en weer probeert in te stappen. Zijn poging mislukt: de auto, met een buitenlands kenteken, rijdt met lage snelheid tegen een boom op.

Het lijkt een voorbeeld van de 'Kiki Challenge', ook wel de 'Keke Challenge' of de 'In My Feelings Challenge'. Dat is een internetrage waarin mensen een dansje doen naast een rijdende auto met muziek van het nummer In My Feelings van de Canadese rapper Drake. Dat nummer gaat over ene Kiki of Keke, vandaar de naam.

Volslagen idioot

Sommigen doen de challenge terwijl er iemand anders achter het stuur zit, maar op internet duiken ook video's op van mensen die uit hun rijdende auto stappen, een dansje doen en dan maar hopen dat ze weer in hun auto kunnen stappen. Twee dj's van Radio 538 deden het een paar dagen geleden ook al. Hun poging lukte wel.

"Dit is volslagen idioot", vindt woordvoerder Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie (OM). "Dit gaat veel verder dan een onschuldig dansje, en dan ook nog op de openbare weg." Ook minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat reageert op de video's. "Waanzin!", schrijft ze op Twitter. "Niet doen!"

Deze poging in de buurt van Putten gaat dus mis:

In my feelings-challenge gaat mis

Wie dit doet en wordt betrapt, is strafbaar. Het gaat om een overtreding van artikel 5 van de wegenverkeerswet. Daarin staat dat je strafbaar bent als je jezelf of anderen in het verkeer in gevaar brengt. "In dit filmpje is dat overduidelijk", vindt Koelman. "Artikel 5 is heel breed. Als je op de weg rijdt en je slingert, met heel wisselende snelheden rijdt of je gaat steeds over de lijn. Dat valt eronder. Of als je heel dicht langs fietsers rijdt. Dan kun je daarmee, op basis van artikel 5, vervolgd worden."

Ook 538-dj's Wietze en Chris lieten zich verleiden tot het doen van de In My Feelings-challenge. Op de website van 538 is een filmpje van een paar dagen geleden te zien. De twee radiomakers stappen uit de auto, doen een dansje en stappen vervolgens weer in. Ze zijn bijna een halve minuut uit hun auto. Hun actie wordt gefilmd door iemand op de bijrijdersplek.

Een foto uit de video van Wietze en Chris

"Dit is echt onverantwoord gedrag", reageert Koelman na het zien van de video. "En daar komt wat mij betreft ook nog wel bij dat zij als bekende Nederlanders een voorbeeldfunctie hebben. Dit is niet iets wat je moet stimuleren. Ik kan mij geen situatie voorstellen waarbij het ongevaarlijk is om uit een rijdende auto te stappen op de openbare weg. Als je dit op een circuit doet is het misschien anders, maar dit is de openbare weg. En dus strafbaar."

Het OM weet nog niet of het de beelden gaat gebruiken om mensen te bestraffen. "We hebben bekende mensen in het verleden wel eens aangesproken op hun gedrag", zegt Koelman. "Dit juichen wij zeker niet toe."

Een woordvoerder van Radio 538 zegt in een reactie dat ze er bij de zender vooraf niet bij hebben stilgestaan dat dit strafbaar is. "Het is een kwajongensstreek van Wietze en zijn sidekick, en zij hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat dit filmpje verantwoord is gemaakt", zegt ze. "Wij gaan er ook van uit dat onze luisteraars zelf logisch nadenken over alles wat ze doen." Binnen 538 wordt volgens haar altijd gesproken over wat er wel en niet kan. "En dit zullen we zeker ook gaan bespreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl