NOS

Gezichtsherkenning als toegangskaartje, mag dat?

tijd van publicatie

Recreatieplas Henschotermeer gaat gezichtsherkenning gebruiken om toegangskaarten te verkopen. Op dit moment verkoopt de beheerder van de plas in Woudenberg alleen nog maar papieren kaartjes, maar dat gaat wat hem betreft deze zomer nog veranderen.

Het systeem moet eerst sneller werken. Nu duurt het zo'n 10 tot 15 seconden voor het apparaat een gezicht herkent. Er wordt hard aan gewerkt om dat naar maximaal 2 seconden te krijgen.

Gezichtsherkenning werkt volgens beheerder Wolbertie Ruiter sneller dan de gewone kaartverkoop en is ook minder fraudegevoelig. "Nu gebeurt het nog weleens dat iemand het kaartje halverwege de dag aan iemand anders geeft en dat is niet de bedoeling."

Biometrische gegevens

Gezichtsherkenning is niet nieuw. De marechaussee gebruikt het bijvoorbeeld op Schiphol en enkele voetbalclubs experimenteren ermee. Maar hoe zit dat als een commercieel bedrijf dit systeem gebruikt? Mag dat zomaar en hoe weet je zeker dat die biometrische gegevens niet worden misbruikt?

Dat legt verslaggever Marjolein Hogervorst uit in deze video.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Toegangspoortjes met gezichtsherkenning, mag dat wel?

STER reclame