Max Verstappen en Daniel Ricciardo (l) AFP

Op de Hungaroring zou het gebeuren: op het voor Red Bull Racing op papier zo ideale - want bochtige - circuit zou in de kwalificatie de basis worden gelegd voor een zege. Niet Ferrari, niet Mercedes, maar Max Verstappen en Daniel Ricciardo waren favoriet voor de zege in de Grand Prix van Hongarije zondag.

Het liep zaterdagmiddag echter faliekant mis. Nota bene in de stromende regen. Omstandigheden waarin zeker Max Verstappen zich normaal gesproken als een vis in het water voelt. Maar hij en teamgenoot Ricciardo kwamen er in de kwalificatie helemaal niet aan te pas.

De Nederlander moet starten vanaf de zevende plaats, de Australiër moet er zelfs vanaf plek twaalf nog iets van zien te bakken. Wat ging er fout bij Red Bull in Hongarije?

'Het ging helemaal niet'

Anderhalf uur na de kwalificatie giste Max Verstappen nog naar de oorzaak van de zeperd. "Als we het wisten, zouden we het wel hebben veranderd. We tasten nog een beetje in het duister. Ik was aanvankelijk blij toen het ging regenen, maar het ging helemaal niet. Dat is niet voor het eerst. We hebben het hele jaar al problemen met het opwarmen van de banden. Niet alleen in de regen. Ook bij herstarts."

Daniel Ricciardo op de Hungaroring in de regen Pro Shots

Het was een domper voor de 20-jarige Nederlander, die in Hongarije aasde op zijn tweede seizoenszege. Dat is nu bijna uitgesloten: op de Hungaroring is het lastig inhalen.

"Ik had uiteraard op meer gehoopt, maar misschien waren we te optimistisch. Het lag aan de auto. Die had geen grip", aldus Verstappen. "Vooral in de stromende regen ging het voor geen meter. Ik gleed alle kanten op; reed op eieren. Als je niet het goede materiaal hebt, werkt het niet. Ik heb me in mijn hele carrière nog nooit zo slecht gevoeld in de regen. Ik kreeg geen gevoel met de auto."

Verstappen stelde dat zijn eerste polepositie er op een droge baan ook niet in had gezeten. "We verliezen ook hier zeven tiende op het rechte stuk. We hadden ongeveer de helft ingecalculeerd."

Red Bull verliest volgens hem steeds meer terrein ten opzichte van Ferrari en Mercedes. "We hebben de afgelopen weken de slag verloren. Over de wereldtitel hoeven we het niet meer te hebben. Daar heb ik trouwens het hele jaar niet echt aan gedacht. Je moet wel realistisch zijn."

Hooguit vijfde

Een zege in Hongarije lijkt dus onmogelijk, het podium is op zijn minst ver weg. "Morgen kan ik vijfde worden. Meer zit er niet in, tenzij er voorin iets gebeurt. Het zal al een hele toer worden om posities te winnen. Dat lukt wel, maar het gaat me zeker tijd kosten. Al met al is het balen, maar ik denk dat Ricciardo nog zieker is."

Verstappens inschatting bleek te kloppen. "Dit was een rotdag. We wilden regen en we gingen nat. Ik ga het liefst nu meteen op vakantie. Ik hoef na morgen de auto even niet te zien. Het is belangrijk even mijn hoofd leeg te maken", sipte de Australiër die nog hoopte als outsider een gooi naar de wereldtitel te kunnen doen. "Het zit sinds mijn zege in Monaco enorm tegen. Kampioen worden zit er niet meer in. Dat is duidelijk. Het zijn frustrerende tijden."

Daniel Ricciardo tijdens de training in Hongarije Pro Shots

Ricciardo weet zijn eliminatie in de tweede kwalificatiesessie aan een uitglijder van Williams-coureur Lance Stroll. "Doordat hij er af schoot, moest ik mijn eerste snelle ronde afbreken. Dat was dramatisch. Het ging steeds harder regenen, dus de baan werd trager. Ik had geen schijn van kans, hoewel ik het nog een paar rondjes heb geprobeerd. Het was een kansloze missie. Onze timing was niet goed en dan kom je vanzelf pech tegen. "

Nauwelijks grip

Ricciardo kampte tijdens de kwalificatie met dezelfde problemen als Verstappen. Ook hij had amper grip. "Het was een gevecht om de auto op de baan te houden. Vooral Ferrari was veel sneller. Ik hoorde Max tijdens zijn laatste ronde klagen op de boordradio en ik herkende zijn klachten. Het moet met de bandentemperatuur te maken hebben, maar dat zijn we nog aan het onderzoeken."

Ricciardo weet in ieder geval wat hem te doen staat: aanvallen in de beginfase van de grand prix. "Ik hoop dat mijn start goed is en dat de remmen functioneren want ik zal ze hard nodig hebben. Misschien kan ik de magie van Hamilton kopiëren en doen wat hij vorige week in Duitsland deed. Het kán nog", keek hij nog ietwat optimistisch vooruit.

STER reclame