Cafébezoekers zoeken verkoeling ANP

Hittegolf officieel voorbij, warmte blijft

time icon

Er is officieel een einde gekomen aan de hittegolf. Omdat het kwik in De Bilt onder de 25 graden bleef hangen, werd er vandaag niet voldaan aan de precieze definitie.

Om van een landelijke hittegolf te spreken moet het bij het KNMI in De Bilt vijf dagen op rij minimaal 25 graden zijn en drie dagen boven de 30 graden. Dat was sinds donderdag het geval. In totaal duurde de hittegolf dertien dagen.

Hoewel het naar verwachting de komende dagen toch weer warm zal worden, is er nu niet officieel meer sprake van een hittegolf. Als de temperatuur weer stijgt, zal ook de 30 graden weer gehaald moeten worden, wat niet in de lijn der verwachting ligt.

Zuur

NOS-weerman Marco Verhoef vindt het jammer dat er nu vanwege één minder warme dag een eind komt aan de hittegolf. "Anders hadden we misschien wel een hittegolf van drie weken gehad."

Extra zuur is dat juist De Bilt het enige weerstation in het binnenland was dat de 25 graden vandaag niet haalde. Dat kwam volgens Verhoef doordat het tussen twee opeenvolgende buien snel afkoelde. "Als er tien minuten meer tijd tussen had gezeten, had ook De Bilt vandaag de 25 graden gehaald."

Vanochtend kondigde het RIVM al het einde aan van het Nationale Hitteplan, dat sinds 23 juli van kracht was. Ook de waarschuwing voor ozonsmog verviel door de koelere temperaturen.

Met het Hitteplan geeft het RIVM aan dat de hitte gevaarlijk is voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Nederlanders werden opgeroepen alert te zijn op uitdroging en oververhitting.

Een einde aan de droogte is er ondanks de buien nog niet. Er is nog altijd een neerslagtekort van 270 mm. De verwachting is dat dat de komende twee weken nog zal oplopen tot boven de 300 mm. Daarmee blijft het tekort boven dat van het recordjaar 1976.

STER Reclame