AFP

Tijdrijden kan Tom Dumoulin als een van de besten, maar de statistieken geven de Nederlander weinig kans om Geraint Thomas alsnog uit de gele trui te rijden.

In de tijdritten die de nummers een en twee van het klassement van de Tour de France sinds 2015 hebben gereden, won Dumoulin gemiddeld 2,4 seconde per kilometer op Thomas.

In een tijdrit van 31 kilometer, zoals die vandaag wordt verreden, zou de Limburger daarmee slechts 1.14 terugpakken. Om de Ronde van Frankrijk te winnen, moet hij 2.05 goedmaken op de Brit.

Komt het gevaar van Roglic?

Dumoulin liet afgelopen week al doorschemeren dat hij de eindzege voorzichtig uit zijn hoofd had gezet. "Thomas is gewoon net even iets sterker en dan heb ik er vrede mee", zei de renner van Sunweb woensdagavond na de laatste aankomst bergop.

Dumoulin lijkt bovendien vooral naar de nummer drie in het klassement te moeten kijken. Primoz Roglic van Lotto-Jumbo is bezig aan een uitstekende derde week, won vrijdag de laatste bergetappe en is Dumoulin tot op negentien seconden genaderd.

Dumoulin en Roglic kwamen afgelopen woensdag samen over de streep ANP

De strijd om de tweede plek wordt spannend. Tom Dumoulin en Primoz Roglic zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd in de wedstrijden tegen de klok. Van de zeven tijdritten die zij allebei reden won Dumoulin er vier en was Roglic drie keer de snelste.

Resultaten uit het verleden....

Statistieken kunnen uiteraard houvast geven, maar net zoals bij beleggingen bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Geen twee tijdritten zijn hetzelfde en de renners staan nooit op dezelfde manier aan de start. Thomas reed bijvoorbeeld vaak in dienst van een kopman en hoefde lang niet altijd voluit te gaan in tijdritten. Of hij mocht het zelfs niet.

De starttijden van de topvijf

16.21 uur Steven Kruijswijk
16.23 uur Chris Froome
16.25 uur Primoz Roglic
16.27 uur Tom Dumoulin
16.29 uur Geraint Thomas

Neem de tweede tijdrit van de Tour in 2016. De race tegen de klok was slechts zeventien kilometer lang, maar wel een echte klimtijdrit. Thomas verloor per kilometer liefst 6,3 seconde op Dumoulin.

Thomas moest zich destijds drie weken lang schikken in een rol als knecht voor Chris Froome, terwijl Dumoulin een vrije rol had bij Sunweb.

Giro 2017: Gehavende Thomas geeft weinig toe

De tijdrit in de Giro d'Italia van vorig jaar is wat dat betreft beter vergelijkingsmateriaal. Met 39,8 kilometer en een heuvelachtig parcours doet die tijdrit meer denken aan die van vandaag.

Zowel Thomas als Dumoulin stond aan de start met een goed klassement als doel. De Brit gaf per kilometer slechts 1,2 seconde toe en eindigde als tweede achter Dumoulin. En dat terwijl hij twee dagen daarvoor onderuit was gegaan en enkele dagen later zelfs afstapte met een schouderblessure.

Thomas na laatste bergrit: 'Het is nog niet gedaan"

Ook bij de vergelijking tussen de tijdritten van Roglic en Dumoulin gaat wel wat meer schuil achter de kale cijfers. In twee van de drie keer dat Roglic de beste was, ging het om een korte tijdrit (Tirreno-Adriatico 2017 en Eneco Tour 2016).

In de vier lange tijdritten die dan nog overblijven (de negende rit van de Giro 2016, Olympische Spelen, WK 2016 en WK 2017), was Dumoulin gemiddeld een halve seconde per kilometer sneller, tegenover 0,07 seconden als je de korte tijdritten wel meerekent. Van deze lange tijdritten verloor Dumoulin die in de Giro 2016.

De statistieken geven Dumoulin dus een heel licht voordeel, maar met een voorsprong van maar 19 seconden op Roglic gaat het een spannende strijd worden.

Het verschil tussen Dumoulin en Roglic in lange tijdritten

Wedstrijd Winnaar Afstand (km) Verschil per km (sec)
WK 2017 Dumoulin 31 1,8
WK 2016 Dumoulin 40 1,1
OS 2016 Dumoulin 54,4 2,0
Giro 2016 rit 9 Roglic 40,5 2,9

STER reclame