De maan boven Londen op 26 juli
NOS Nieuws

Zo zie je de volledige maansverduistering

Kijk zo vooral even naar boven, want dan is er iets bijzonders te zien: een volledige maansverduistering. De maan is dan niet onzichtbaar, maar juist knalrood. Hoe zit dat?

Een maansverduistering of eclips gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. "Het directe zonlicht op de maan wordt dan volledig tegengehouden", zegt Marlies van de Weijgaert. Ze werkt bij de opleiding Sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een deel van het zonlicht bereikt de maan wel, het wordt door de dampkring van de aarde afgebogen naar de maan. "Maar blauwe en groene kleuren buigen af richting de ruimte. Rode lichtstralen worden wél afgebogen naar de maan, en zorgen voor de bloedrode kleur. Al duurt het even voor hij op volle sterkte is."

Vanaf 21.30 uur staat de aarde volledig voor de maan, maar is het nog niet donker genoeg. Vanaf 22.30 uur is dat wel het geval, en is de maansverduistering op zijn mooist, zegt Van de Weijgaert. "Dan staat hij ook hoger, waardoor hij het beter zichtbaar is."

Astronoom Carl Koppeschaar legt uit dat ook de planeet Mars goed te zien is vanavond.

'Het rode licht van de zon valt op de maan, vandaar de oranje-rode kleur'

In totaal is de maan een uur en 43 minuten verduisterd. Toch kan je hem dan niet overal vandaan zien. Van de Weijgaert: "De verduistering is al een tijdje bezig als de maan hier in Nederland opkomt. Hij staat dan nog heel laag. Daarom kan je het best een hoge plek uitkiezen om te gaan staan, of een plekje met een wijde horizon gericht op het zuidoosten."

Bij een zonsverduistering moet je niet rechtstreeks naar de zon kijken, maar kun je het beste iets voor je ogen houden om het directe zonlicht te blokkeren. Bij een maansverduistering is dat niet het geval. Je kunt zonder problemen naar boven kijken. Met het blote oog is de maan zoals altijd goed te zien, maar Van de Weijgaert heeft nog wel een tip: "met een verrekijker zie je het nóg beter".

Na bijna een uur en drie kwartier is het voorbij. Dan valt er weer direct zonlicht op de maan en wordt hij weer langzaam wit. Op 21 januari volgend jaar kleurt de maan opnieuw een tijd rood. Het mooie is dat hij dan heel hoog aan de hemel staat. Maar om op dat moment een bloedrode maan te zien, moet je wel midden in de nacht je bed uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl