De Somalische president Farmajo (midden)
NOS Nieuws

Verdere verzoening in Hoorn van Afrika: Somalische president bezoekt Eritrea

De verzoening tussen de landen in de Hoorn van Afrika zet door. De Somalische president Mohamed Abdullahi Farmajo landt zaterdag in Eritrea voor een driedaags bezoek, meldt de Eritrese minister van Informatie via Twitter.

Farmajo is uitgenodigd door de Eritrese leider Isaias Afwerki. De landen leven al jaren op gespannen voet met elkaar. Eritrea zou de Somalische terreurgroep Al-Shabaab steunen. Eritrea, een van de meest gesloten landen ter wereld, ontkent dat te doen. Vijftien jaar geleden verbraken Eritrea en Somalië de diplomatieke banden met elkaar.

De toenadering tussen Somalië en Eritrea volgt op het historische moment begin deze maand, waarbij de leiders van Ethiopië en Eritrea elkaar in de Eritrese hoofdstad Asmara voor het eerst in twintig jaar ontmoetten.

De landen vochten tussen 1998 en 2000 een bloedige grensoorlog uit en tekenden daarna een wapenstilstand, maar leefden in de bijna twee decennia daarna op voet van oorlog met elkaar.

Toen in april in Ethiopië de progressieve Abiy Ahmed werd verkozen tot president voerde hij op allerlei gebieden hervormingen door. Hij deed toezeggingen aan Eritrea in het grensconflict en haalde de banden aan met het buurland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl