Een Thais reddingsteam aan het werk in het rampgebied in Laos
NOS Nieuws

'Inwoners rond doorgebroken dam Laos werden laat gewaarschuwd'

De Laotianen die wonen in het gebied waar maandag een dam doorbrak, zijn pas op het laatst gewaarschuwd door de autoriteiten. Dat hebben overlevenden verklaard tegenover de weinige journalisten die in het gebied worden toegelaten.

Het officiële dodental door de damdoorbraak staat momenteel op 27 en er zijn zeker nog 131 vermisten, maar correspondent Michel Maas verwacht dat het werkelijke aantal vele malen hoger ligt, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Maas: "Verslaggevers van de BBC die even konden rondvaren in gebied zeggen dat het dodental misschien nog wel oploopt tot 300".

Schrijnende verhalen

Ondertussen komen er schrijnende verhalen binnen van overlevenden. Zo sprak de BBC een ouderpaar dat voor hun ogen zag hoe twee dochters werden meegesleurd door het water toen hun boot omsloeg.

Dorpsbewoner Inpon Sivatan vertelde aan persbureau Reuters dat rond vier uur in de middag het dorpshoofd op zijn deur klopte met de boodschap dat het water in aantocht was. Een uur later overstroomde het dorp. "Het water kwam heel snel. Ik ben alles kwijt. Mijn huis, mijn varkens, mijn gewassen. Er was geen tijd om te ontsnappen", aldus Inpon.

Reddingswerkers in Laos nog op zoek naar 131 vermisten

Verder komt er weinig informatie uit het getroffen gebied. Buitenlandse journalisten worden geweerd door het gesloten land. Het arme Laos is een van de laatste communistische landen in Zuidoost-Azië.

Correspondent Maas: "We weten in ieder geval zeker dat het water snel kwam en met ontzettend veel geweld. Er was geen houden aan. Er zijn reddingswerkers nabij de dorpjes die als eerste werden getroffen, maar zij komen moeilijk bij het rampgebied. De dorpen zijn alleen met boot en helikopter bereikbaar. Duizenden mensen wachten er op voedsel en drinkwater."

Exportstroom

In Laos zijn tal van projecten opgestart om elektriciteit op te wekken met behulp van water, om die stroom weer door te verkopen aan buurlanden. De dam maakte deel uit van zo'n project.

Het bouwwerk in aanbouw, dat op instorten kwam te staan door hevige regenval, was 1600 meter lang en het water erachter stond meer dan 70 meter hoog.

Vanwege de damdoorbraak, die in het zuidoosten van het land plaatsvond nabij de grens met Cambodja, is het water van de Mekong-rivier gestegen. "In Laos begint het water te zakken, terwijl het peil in Cambodja nu stijgt", zegt Maas.

"De overstromingen verplaatsen zich langzaam naar het zuiden. In die gebieden zijn duizenden mensen alvast geëvacueerd. Ze zijn er daar wat beter op voorbereid dan in Laos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl