AFP

Red Bull Racing is dit seizoen outsider in de Formule 1. Ferrari en Mercedes domineren, maar het team van Max Verstappen en Daniel Ricciardo grijpt af en toe zijn kans. In Hongarije lijkt dit weekend een zege voor het oprapen te liggen, maar het team wil niet te hoog van de toren blazen.

De Hungaroring is een relatief traag circuit. Het draait er om de bochten en daarin heersen de bolides van Verstappen en Ricciardo het hele jaar al. "Ik weet zeker dat we de beste auto hebben. Maar we hebben nu eenmaal niet de beste motor", zegt Verstappen.

Grip en wegligging

De Renault-krachtbron maakt Red Bull op het leeuwendeel van de circuits kansloos, maar in Hongarije zijn grip en wegligging belangrijker dan topsnelheid en vermogen.

Teambaas Christian Horner wees Hongarije eerder dit seizoen aan als een grand prix waar Red Bull kan en moet toeslaan. Nu die race nabij is, zijn Horners coureurs voorzichtig met een prognose.

Ricciardo: "Ik denk dat er geen echte favoriet is. Ferrari, Mercedes en Red Bull zullen hier aan elkaar gewaagd zijn."

'Binnen een tiende van seconde'

De Australiër pareert vragen over de favorietenrol met een grap. "Mijn voorspelling is dat Verstappen, Hamilton, Bottas, Vettel en Räikkönen allemaal binnen een tiende van een seconde zitten. Achter mij!"

Ook Verstappen wil zijn vingers niet branden aan grootspraak. "Dit is na Monaco en Singapore het circuit dat ons het beste ligt, maar ik denk niet dat we hier zo sterk zullen zijn als in Monaco. Mercedes en zeker Ferrari hebben motorisch sindsdien sprongen gemaakt."

Ik heb tegen m'n monteurs en engineers gezegd: vol gas het weekend afwerken, daarna mogen jullie pas aan vakantie gaan denken.

Max Verstappen

"Het gaat moeilijk worden hier poleposition te pakken, maar we maken echt kans op de eerste rij", vervolgt de Limburger. "Dat is cruciaal. Vooraan starten is noodzakelijk om hier te kunnen winnen. Tenzij er in de race van alles gebeurt."

Andere zorgen

Ricciardo aast ook op de zege, maar hij heeft andere zorgen. Verstappens teamgenoot heeft veel (motor)pech gehad de afgelopen races. Recente uitvalbeurten in Oostenrijk en Duitsland hebben zijn kansen in het WK ernstig geschaad.

De Australiër is gezakt naar de vijfde positie. Het gat naar leider Lewis Hamilton is aanzienlijk en hij heeft nog slechts één punt voorsprong op Verstappen. "Eigenlijk moet ik hier winnen om nog enigszins kans te maken in het kampioenschap. Maar het belangrijkste is dat ik de finish haal", zegt de zevenvoudig GP-winnaar.

Hij verwacht dat hij niet zoals in Duitsland een gridstraf voor zijn kiezen krijgt. "We hebben nog een gerepareerde motor over die goed is. Die zou, tenzij er rare dingen gebeuren, het weekend moeten overleven. Het gaat me in Hongarije geen pijn doen, maar later in het seizoen wel. Na de zomervakantie komt er nog een gridstraf vanwege een motorwissel. Dat is helaas onvermijdelijk."

Daniel Ricciardo in Hongarije Pro Shots

Het was een bittere pil voor Ricciardo dat hij in Duitsland strandde met een verse Renault-motor. Hij had immers juist een gridstraf geïncasseerd om motorproblemen te voorkomen en was bezig met een inhaalrace vanaf de laatste startrij.

"Erg frustrerend. Het was weer zo'n race die ik bij nader inzien had kunnen winnen. Maar dat gebeurt me dit jaar te vaak: dat ik na een grand prix 'had kunnen' of 'zou hebben gekund' moet zeggen."

2017-editie

Red Bull Racing is er alles aan gelegen om het scenario van de 2017-editie te voorkomen. Toen elimineerde Verstappen Ricciardo in de eerste ronde. De Nederlander hielp daarmee de kansen op een 1-2 om zeep, werd teleurstellend vijfde en oogstte na de race veel kritiek.

"Het zijn dingen die gebeuren", zegt Verstappen een jaar na dato. "Je wilt het niet, maar het gebeurt. Je kunt er ook niet echt van leren. Het is gewoon ongelukkig. We weten dat we elkaar niet moeten raken. Dat hoeft de teambaas ons niet uit te leggen."

Ricciardo is niet bang voor een herhaling van de botsing. "We zijn een jaar verder. Natuurlijk komt de herinnering hier weer bovendrijven, maar ik denk dat het weinig met dit circuit of met deze specifieke bocht te maken heeft."

De Hungaroring-aanvaring van 2017 heeft volgens Ricciardo geen blijvend effect gehad op zijn werkrelatie met Verstappen. "We mochten elkaar toch al niet", grapt hij. Om er op serieuze toon aan toe te voegen: "Het komt wel goed. We willen allebei met een goed resultaat in de zak aan de zomervakantie beginnen."

Met die zomervakantie is Max Verstappen trouwens nog helemaal niet bezig. "Zo wil ik niet denken. Dat zou het weekend beïnvloeden. Dat heb ik ook tegen m'n monteurs en engineers gezegd: we gaan eerst vol gas het weekend afwerken en daarna mogen jullie pas aan vakantie gaan denken."

STER reclame