Groot onderzoek naar afweersysteem
Gezondheidsfondsen als KWF Kankerbestrijding en ReumaNederland trekken 15 miljoen euro uit voor een groot onderzoek naar de werking van het menselijk afweersysteem. Er is in Nederland niet eerder vanuit zoveel verschillende disciplines gekeken naar de problemen die een haperend immuunsysteem kan veroorzaken.
Het afweersysteem beschermt normaal gesproken tegen infecties en ziektes, maar bij veel mensen hapert het. Bij mensen met auto-immuunziektes als reuma of diabetes werkt het te sterk en bij mensen met kanker juist onvoldoende. Ook bij bijvoorbeeld multiple sclerose (MS) en allergieën speelt het afweersysteem een belangrijke rol.
De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), waarbij bijvoorbeeld ook Diabetes Fonds en Stichting MS Research zijn aangesloten, hopen dat het onderzoek ertoe leidt dat het afweersysteem bij het ontstaan van een ziekte eerder kan worden bijgestuurd. "Samen kunnen we sneller tot een beter resultaat komen en patiënten met deze nare aandoeningen een hoopvollere toekomst bieden", zegt SGF-directeur Rolink.
'Verkokerde toestand'
Projectleider Kuijpers van het Amsterdam UMC zei vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal dat het onderzoek 3,5 tot 4 jaar gaat duren. De onderzoekers willen volgens hem vooral kijken waarom een bepaalde therapie bij de ene afweerziekte wel werkt en bij de andere niet.
Kuijpers vindt dat onderzoekers tot nu toe "te veel vanuit een verkokerde toestand" hebben gewerkt. "Ze waren teveel op de behandeling van het eigen ziektebeeld gericht. Het is tijd om eens over de schutting te kijken en van elkaar te leren."