NOS NieuwsAangepast

Natuurbranden op Schiermonnikoog en in Brabant

Op verschillende plaatsen in het land zijn natuurbranden uitgebroken. Het gaat om het Waddeneiland Schiermonnikoog en de Noord-Brabantse plaatsen Maarheeze en Loon op Zand.

In Loon op Zand stond een stuk weiland in brand. Daarop liep een kudde koeien:

Koeien lopen over smeulende resten na brand in weiland

In Maarheeze heeft een groot stuk bos vlam gevat langs de Sterkselseweg. De brand begon rond 13.00 uur en heeft zich flink uitgebreid. Rond 17.00 uur was de brand onder controle, al verwacht de brandweer nog uren bezig te zijn met nablussen.

Volgens Omroep Brabant stond een gebied van 16 hectare in brand, vergelijkbaar met 32 voetbalvelden. Ook de brandweer uit de aangrenzende provincie Limburg hielp met blussen, Staatsbosbeheer bood assistentie.

Een golfbaan in de omgeving van de brand is ontruimd vanwege de rook, meldt de brandweer. Bewoners in de omgeving van Maarheeze werd ook geadviseerd ramen en deuren dicht te houden en de airco op een lage stand te zetten, mochten zij last hebben van de rook.

'Randen natmaken'

"Op dit moment zijn we met een behoorlijk aantal blusvoertuigen bezig met het bestrijden van de brand", zei een woordvoerder van de brandweer Brabant-Zuidoost vanmiddag. "De vlammen zijn uit, maar de brand is nog niet onder controle. De komende uren willen we de randen van het gebied goed natmaken, zodat de brand niet meer kan uitbreiden."

Zo'n 60 kilometer noordelijker dan Maarheeze heeft in Loon op Zand een stuk weiland vlam gevat. Ook een stuk heide van het aanpalende natuurgebied stond in brand. Even voor 15:00 uur werd het sein brand meester gegeven, meldt de Veiligheidsregio. Een kudde koeien is in veiligheid gebracht.

Duinbrand Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog woedde een duinbrand op het westelijke deel van het eiland. Volgens de brandweer breidde het vuur zich erg snel uit. Ook daar was de brand om 15.00 uur onder controle.

Bekijk hieronder beelden van de duinbrand:

Duinbrand op Schiermonnikoog

"Het is nu natuurlijk zo droog als hop op het eiland", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Struwelen zijn erg droog en vatten zomaar vlam. De brand heeft zich vrij vlot uitgebreid naar het westen van het eiland."

Omdat de wind uit het oosten komt, lijkt het erop dat de brand zich niet snel zal verspreiden richting de rest van het eiland. In de omgeving van het Minne Onnespad, waar het vuur woedt, is een flinke rookpluim te zien.

Nieuwsgierige toeristen en pony's

Omdat het vuur zich zo snel over het westelijke deel van het eiland verplaatste, zijn ook andere hulpdiensten bij de brand betrokken. "Met name voor het afzetten van de fietspaden. We merken dat veel nieuwsgierige toeristen gewoon op de paden blijven fietsen en dat is een gevaarlijke situatie." Verder rijden er trekkers met giertanks vol water richting de brand.

Op de plek waar de brand woedt, is volgens de brandweer geen gevaar voor de bewoonde wereld. "Er is hier ook geen belemmering van grote zoogdieren. De dieren die er zijn, zijn een aantal pony's. Die worden aan de kant gebracht."

Vanwege de droogte is op Schiermonnikoog sinds begin juli een rook- en stookverbod van kracht. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl