Verkiezingsuitslag Pakistan vertraagd, cricketlegende aan kop
In Pakistan ziet het er naar uit dat de voormalige cricket-ster Imran Khan de verkiezingen gaat winnen. Zijn centrum-rechtse PTI (Beweging voor Rechtvaardigheid) gaat aan kop nu bijna de helft van de stemmen is geteld. Vijf partijen zeggen dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen.
Vanwege technische problemen laat de einduitslag nog op zich wachten. De kiescommissie zegt dat er problemen zijn bij het elektronisch tellen van de stemmen en dat is overgegaan op handmatig tellen. 'Er is geen samenzwering noch enige druk van wie dan ook bij het tellen van de stemmen. De oorzaak van de vertraging is een technische storing", zegt de secretaris van de kiescommissie.
De PTI van Khan leidt in 113 van de 272 kiesdistricten. Zijn belangrijkste rivaal is de Moslimliga van de afgezette premier Nawaz Sharif. Die gaat aan kop in 66 districten. Om alleen te regeren heeft de winnaar minimaal 137 zetels nodig. Op de derde plaats staat de Pakistaanse Volkspartij die wordt geleid door de zoon van de vermoorde premier Benazir Bhutto met een voorsprong in 42 districten.
Manipulatie
Nu ex-premier Nawaz Sharif in de gevangenis zit, wordt de Moslimliga geleid door zijn broer Shehbaz Sharif. Hij noemt het hele verkiezingsproces een belediging voor het volk en onaanvaardbaar. Hij zegt dat militairen die de stembureaus bewaakten verkiezingswaarnemers hebben verwijderd. Al voor de verkiezingen werd gezegd dat het leger, dat op de hand zou zijn van Khan, de verkiezingsuitslag bepaalt.
Khan heeft dat altijd ontkend dat hij door het leger wordt gesteund. Voordat hij de politiek inging, was hij de sterspeler in het nationale cricketelftal dat in 1992 wereldkampioen werd.
Geweld verkiezingsdag
Op de verkiezingsdag kwamen ruim dertig mensen om het leven door geweld. Het grootste deel door een aanslag voor een stembureau in de westelijke stad Quetta. Terreurorganisatie IS heeft die aanslag opgeëist. In de provincie Punjab was er een confrontatie tussen aanhangers van twee rivaliserende politieke partijen.
Pakistan telt 105 miljoen stemgerechtigden. Volgens persbureau Reuters zijn er 371.000 militairen ingezet om de orde te bewaken bij de stembureaus, veel meer dan bij de vorige verkiezingen in 2013. Het leger heeft van oudsher veel macht in Pakistan en heeft geregeld een coup gepleegd.
Het zou pas voor de tweede keer in het 71-jarige bestaan van het land zijn dat een door het volk gekozen regering de macht overdraagt aan een andere burgerregering.