NOS Nieuws

Dus je dacht dat jij het warm had op je werk?

 • Carmen Dorlo

  redacteur Online

 • Carmen Dorlo

  redacteur Online

Of je nou bij de koffieautomaat staat of in de trein zit: de hitte is het gesprek van de dag. En de week. Misschien wel van de maand. Maar voor ons is de hitte tijdelijk, terwijl sommige mensen er vanwege hun beroep dag in dag uit mee te maken hebben. Ook in de winter. Hebben zij misschien nog tips?

 • Eigen foto
  René Duits
 • Eigen foto
  René aan het werk tijdens een opgieting

De saunameester

De 30-jarige René Duits is saunameester bij Thermen Bussloo. Zijn werkdag bestaat uit opgietingen - een saunabeleving in een ruimte waar het meestal 85 graden is. "Ik werkte eerst in het restaurant. Mijn leidinggevende vroeg me of ik interesse had om opgieter te worden. Maar toen was ik pas drie keer in mijn leven in de sauna geweest. Ik dacht: 'nee joh, veel te warm. Sta ik daar met zo'n handdoek.'"

Maar het kostte hem een week om aan die warmte te wennen. "Nu ben ik heel gelukkig als ik daar sta. Ik merk dat mijn lichaam veel beter met de hitte om kan gaan, binnen en buiten. De eerste keer zweette ik niet, nu veel sneller. Mijn lichaam wordt sneller getriggerd om die warmte te lozen."

Misschien moeten we hier ook maar een siësta invoeren.

René Duits

Duits zegt dat hij het vooral belangrijk vindt om te blijven koelen. Dat geeft hij dan ook als tip. "Ik probeer altijd zo veel mogelijk in de schaduw te staan voor een opgieting. De zon warmt je lichaam op, dus probeer daar uit te blijven." Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg eet, en zeker ook drinkt. "Ja, eigenlijk zijn de tips die ik zelf ook toepas: goed drinken, veel koelen in de schaduw en als je de kans hebt, onderdompelen in een koel zwembad."

Ook neemt Duits magnesiumpillen in. "Als je aan jezelf merkt dat je shaky spieren krijgt, dan moet je die pillen innemen. Dan zorg je dat je lichaam alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt." En als dat niet werkt, kunnen we altijd nog een voorbeeld nemen aan Spanje, zegt Duits. "Misschien moeten we hier ook maar een siësta invoeren."

 • Eigen foto
  Onno Roberts
 • Eigen foto
  Onno Roberts aan het werk bij de houtoven

De pizzabakker

"Als pizzabakker sta je pal naast een waanzinnig hete oven, of het nou winter of zomer is", vertelt pizzabakker en eigenaar van pizzeria Bastacosi Onno Roberts. "Dan ben je die temperaturen van deze hittegolf wel gewend."

Een pizzabakker móet wel in de hitte staan, tijdens zijn werk, bij een steen- of houtoven. "Het is heel warm in die houtoven, 400 tot 600 graden. En die warmte komt ook echt uit de oven." Daarom zet Roberts altijd een ventilator naast de oven. En drinkt hij veel water.

Klagen over hitte zit gewoon in het Nederlandse bloed.

Onno Roberts

"Maar na al die tijd ben ik er wel gewend aan geraakt. Ik denk dat dat ook met deze hoge temperaturen buiten gaat gebeuren. Een aantal weken geleden was 28 graden veel te warm, en nu zijn we er al blij mee." Toch wordt er ook bij Roberts weleens geklaagd over de hitte in de keuken. "Dat zit gewoon in het Nederlandse bloed", lacht de pizzabakker. "Af en toe een waterijsje doet al wonderen."

Ook Siang-Lan Go van De Pizzabakkers is niet heel blij met de hitte. Alleen kunnen ze er niet veel aan doen, zegt ze. Behalve dan zoveel mogelijk de kou op te zoeken. Andere tips: "Veel naar buiten, weinig kleding aan en veel ventilatoren." En natuurlijk ook veel water drinken.

Maar deze dagen is het volgens Go zelfs te warm voor de pizzabakkers. "We hebben dan ook besloten om het aan het team zelf over te laten of de hitte nog te doen is. Anders moeten we gewoon dicht. Het is echt niet te doen anders."

De man van de vlindertuin

Jan Kienjet, de eigenaar van vlindertuin Vlinders aan de Vliet waar het het hele jaar door rond de 30 graden is, heeft eigenlijk geen hitte-tips. "Ja, veel drinken, maar ik heb geen voorbereiding als ik aan mijn werkdag begin. Ik aai alleen mijn kat om 06.00 uur." Hij is gewend geraakt aan de hitte. "Maar voor anderen kan het heel heftig zijn."

Er zijn al vaker mensen onwel geworden in de tuin, vertelt Jan. "Dan gaat het om bejaarden, die hier met een uitje naartoe komen. Maar dat is toch ongezond in die 30 graden? Die mensen zijn rond de 90 en hebben geen weerstand meer. Als er nu iemand zou bellen van een zorginstantie, zou ik een uitje afraden."

Ook al is het momenteel kouder in de tropische tuin dan erbuiten. "Het is hier nu 28 graden. En buiten is het bijna 35. Ik maak me toch wel zorgen. Die droogte is geen gezonde situatie. Maar goed, ik ben eraan gewend. Life goes on. O en, ik heb misschien geen tips, maar ik kan wel veel over de vlinders vertellen, als je wil?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl