Het profiel van de zeventiende etappe van de Tour NOS

De tweede Pyreneeënetappe is in maar weinig opzichten te vergelijken met een traditionele bergrit uit de Tour de France. Natuurlijk, er staan zware cols op het programma, drie stuks zelfs.

Maar zowel de lengte als de start van de rit wijkt af van het gebruikelijke. Tussen Bagnères-de-Luchon en Saint-Lary-Soulan leggen de renners slechts 65 kilometer af, waarvan 43 kilometer bergop gaat.

De etappe begint pas om 15.15 uur en is van begin tot eind te zien op NPO 1 en NOS.nl. Ook Radio Tour de France op NPO Radio 1 is er natuurlijk bij. De finish wordt rond half zes verwacht.

Gele trui op poleposition

Bij het vertrek vanmiddag staan de renners niet, zoals gebruikelijk, met z'n allen in een grote groep te wachten tot het startsein wordt gegeven. De toptwintig van het algemeen klassement wordt, zoals in de Formule 1, in formatie opgesteld met de geletruidrager vooraan, op poleposition zogezegd.

De overige renners starten vervolgens in verschillende groepen achter de top van het klassement. Tourorganisator ASO hoopt dat de kopmannen zo niet kunnen beschikken over hun knechten en er een open koers ontstaat.

Oud-renner Thomas Dekker denkt echter niet dat de andere startopstelling ook voor een ander soort wedstrijd zal zorgen. "De start zal weinig verschil maken. We rijden niet zoals in de autosport op een gesloten circuit, het is nog steeds gewoon de openbare weg, dus renners kunnen gewoon opschuiven. Vooral de drie beklimmingen zullen voor veel chaos zorgen."

Dumoulin en Thomas AFP

Maarten Tjallingii sluit zich bij Dekker aan. "Ik verwacht niet zo gek veel van die start, maar ik ben altijd wel in voor een experiment", aldus de oud-renner. "Het kan beter nu mislukken, dan dat je het tijdens de Dauphiné (een voorbereidingskoers op de Tour, red.) doet en niemand er meer iets van hoort."

"Het is tof om te experimenteren om het wielrennen net een ander karakter te geven."

'Movistar moet volle bak rijden'

Journalist Marijn de Vries verwacht wel vuurwerk vanaf de start. "Sky staat op plaats één en twee in het klassement, Lotto-Jumbo op vier en zeven en Movistar staat met drie mannen in de toptwintig (Mikel Landa, Nairo Quintana en Alejandro Valverde, red.). Ze kunnen meteen aanvallen en Tom Dumoulin zit alleen. Als Movistar nog wat wil deze Tour, moeten ze meteen volle bak gaan rijden."

Het algemeen klassement na de zestiende etappe in de Tour de France NOS

Dumoulin moet het vanaf de start dus waarschijnlijk zonder ploeggenoten doen, maar volgens Dekker ligt de etappe hem wel. "Dit terrein past goed bij hem en Valverde. Froome is meer een diesel, al zal hij na twee weken wel opgewarmd zijn."

"Het wordt hoe dan ook een etappe met veel zenuwen. Dat is goed voor het wielrennen, vandaag zal de sterkste renner zeker winnen", voorspelt Dekker. "Het wordt een rit vol spektakel."

De uitzendingen van 25 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 17: live 15.10 uur NPO 1 en NOS.nl
Sportjournaal: de samenvatting 18.45 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.10 uur NPO 1 en NOS.nl

STER reclame