Maisplanten hebben het zwaar op het uitgedroogde land
NOS Nieuws

'Deze zomer zullen we in de toekomst een koele zomer noemen'

Een warme zomer zoals we die nu hebben, gaan we in de toekomst nog veel vaker zien. Hittegolven komen nu frequenter voor: van een keer in de twintig jaar een eeuw geleden, tot elke twee tot drie jaar nu.

"Deze temperaturen zijn niet meer zo zeldzaam", zegt Geert Jan van Oldenborgh, klimaatdeskundige van het KNMI. "De hittegolven zijn nu ongeveer drie graden warmer dan honderd jaar geleden. In de toekomst gaat het alleen maar warmer worden, dan zullen we dit een koele zomer noemen."

Van Oldenborgh legt uit hoe het zit:

'In de toekomst is dit een koele zomer'

De temperaturen zullen dus gaan oplopen. Maar dat betekent niet dat het dan altijd mooi weer zal zijn, zegt Van Oldenborgh. "Het hele zonnige weer zal niet elk jaar terugkomen. De trend is wel dat er meer zon te zien zal zijn, maar niet zoals de afgelopen drie maanden. Die waren heel bijzonder."

Het aantal hittegolven neemt wereldwijd toe. "Dat zie je deze zomer heel duidelijk. Kijk maar naar Scandinavië, Japan en hier. Een hittegolf in Noord-Europa is wel uniek: daar is de temperatuur de afgelopen honderd jaar nauwelijks toegenomen en nu krijg je opeens dit."

Toch is de hittegolf wel te verklaren: de droogte. "Als de zon schijnt en alles is nog groen, dan gaat er een heleboel energie zitten in het verdampen van het water. Maar als het water op is, stijgt de temperatuur. Dus als het droog is, is er meer kans op een hittegolf."

En natuurlijk hebben de hoge temperaturen ook te maken met de opwarming van de aarde. "Het is allemaal vrij simpel: de aarde warmt op, dus warmt Nederland op en krijgen we meer hittegolven. De hittegolven zijn warmer, ongeveer drie graden, en komen vaker voor."

Door de opwarming van de aarde is het duidelijk dat het warmer zal gaan worden. Over de droogte is die voorspelling nu ook voorzichtig te maken. "De droogte is in de afgelopen honderd jaar nog niet toegenomen in onze streken, maar dat zal de komende honderd jaar wel het geval zijn. Dat het nu zo droog is, is gewoon toeval."

Onze weerman Peter Kuipers Munneke legt in deze video uit dat het mooie weer niet 'op kan raken':

Is de zomer al op?

Mogelijk wordt het in augustus nog warmer, zegt Van Oldenborgh. "Als de droogte blijft, zal de warmte ook toenemen." Maar het blijft nog onzeker, alleen de komende twee weken zijn echt te voorspellen, legt de klimaatdeskundige uit. "We hebben dit weer omdat er een hogedrukgebied boven Scandinavië ligt. Dat geeft ons een noordoostelijke wind en die brengt veel zonneschijn en hoge temperaturen mee. Dat gebied blijft er sowieso de komende twee weken nog liggen, het is erg hardnekkig."

Wat er daarna gaat gebeuren met het weer, is nog onzeker. "Het kan nog heel lang droog en warm worden. Ook nog droger en warmer. Maar het kan ook over vijftien dagen afgelopen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl