ANP

Twaalf bruggen in Amsterdam blijven vanaf vandaag dicht. Door de warmte is het metaal uitgezet, waardoor de bruggen "op slot zitten", zegt een woordvoerder van de gemeente. De scheepvaart wordt vanaf dinsdag tijdelijk omgeleid.

Volgens de gemeente zijn de problemen ontstaan doordat het langdurig extreem warm is. De bruggen werden gekoeld met water uit de gracht, maar dat helpt niet meer. Om ervoor te zorgen dat het wegverkeer niet stil komt te staan, wordt ervoor gekozen de bruggen dicht te houden.

Het gaat om de Berlagebrug, Hogesluis, Torontobrug, Nieuwe Amstelbrug, Magere brug, Walter Süskindbrug, Vaz Diasbrug, Hortusbrug, Scharrebiersluisbrug, Kortjewantsbrug, Langedoksbrug en de Oosterdoksbrug.

Oost- en Westroute

De zogenoemde Oostroute voor scheepvaart is daardoor gestremd. Schepen kunnen nog wel door de stad van en naar het IJ varen via de alternatieve Westroute, maar ook daar dreigt de warmte problemen te veroorzaken.

Morgenochtend wordt ook deze route nader bekeken. "Misschien dat we dan besluiten om de bruggen op deze route ook dicht te houden. De meeste pleziervaart kan natuurlijk nog wel gewoon onder de bruggen door", zegt een woordvoerder van de gemeente.

STER reclame