NOS Nieuws

Paar tientjes extra voor vlucht zonder kinderen, om in je bubbel te blijven

  • Marlou van den Broek

    redacteur Online

  • Marlou van den Broek

    redacteur Online

Je gaat op vakantie met het vliegtuig en krijgt onderweg te maken met een huilende baby: voor sommige mensen is dat een flinke ergernis. Uit onderzoek van de reiswebsite WeFlyCheap blijkt nu dat meer dan 40 procent van de Nederlandse reizigers zonder kinderen bereid is om meer te betalen voor een 'adults only'-vlucht.

Reizigers ergeren zich volgens het onderzoek het meest aan gehuil en geschreeuw, kruipende kinderen door het gangpad, gestomp in de rugleuning en de reacties van de ouders (of het gebrek daaraan). Het grootste deel van de respondenten van het onderzoek heeft 10 tot 25 euro over om de irritaties te omzeilen. 10 procent zou er ook meer dan 25 euro voor betalen.

Autonomie en vrijheid bepalen ons geluk sterker dan dat geld dat doet.

Paul van Lange

Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit, zegt dat mensen nu meer geld over hebben voor extra gemak. "Met name in de westerse samenleving is autonomie en vrijheid belangrijker dan geld. En een kind kan jouw vrijheid aardig beperken, ook als je er alleen maar bij in de buurt komt."

Nederlanders zijn de laatste jaren veel welvarender geworden. "Niet alleen financieel, maar ook qua vrijheid", zegt Van Lange. Volgens hem hebben mensen een groter gevoel van vrijheid en autonomie gekregen door de schier eindeloze (keuze-)mogelijkheden op mobiele telefoons. "We kunnen internetten of iemand een bericht sturen of bellen wanneer we maar willen. We hebben heel veel keuzevrijheid, en als dat gevoel van vrijheid beperkt wordt doordat we in een vliegtuig niet kunnen kiezen bij wie we in de buurt zitten, valt dat extra op."

Autonomie en vrijheid bepalen ons geluk bovendien sterker dan dat geld dat doet, vertelt Van Lange. "Vandaar dat mensen hier ook geld voor over hebben."

Reisorganisaties zijn een speciaal label begonnen met alleen maar adults only-hotels.

Ruud Raaijmakers

Van Lange ziet nog een andere reden voor het feit dat mensen bereid zijn meer te betalen voor een kinderloze vlucht. "Mede door sociale media zijn mensen steeds meer hun eigen bubbel gaan opzoeken. Hierdoor kom je minder in aanraking met mensen die in een andere levensfase zitten of tot een andere groep behoren. In een vliegtuig heb je hier geen invloed op en kom je er dan ineens wel mee in aanraking. Een lawaaierig kind is dan extra opvallend en vervelend. En de empathie is wat minder."

'Adults only'-hotels

Oprichter Ruud Raaijmakers van WeFlyCheap zegt dat mensen ook voor andere diensten meer willen betalen als ze zo kinderen kunnen mijden. "Zogenaamde 'adults only'-hotels zijn de afgelopen tien jaar flink opgekomen. Je mag daar alleen maar verblijven als je 16 jaar of ouder bent", zegt hij. "Reisorganisaties zijn zelfs een speciaal label begonnen met alleen maar adults only-hotels."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl