Paskal Jacobsen en Geike Arnaert Hollandse Hoogte | Harold Versteeg

Zoutelande van Bløf grootste Nederlandstalige hit ooit

time icon

Na 11,5 jaar is de hit Rood van Marco Borsato niet meer de grootste Nederlandstalige hit ooit: Zoutelande van Bløf en Geike Arnaert heeft het nummer van de troon gestoten, meldt NPO 3FM.

Het nummer gaat over het dorp Zoutelande in Zeeland. Het staat al liefst 36 weken in de Mega Top 50. Bijna drie maanden, van januari tot april, stond het nummer bovenaan de hitlijst.

Radiozender 3FM baseert zich bij dit nieuws op het puntensysteem van de Mega Top 50, waarbij elk nummer in die hitlijst punten krijgt (nummer 1 krijgt 50 punten, 2 krijgt 49 punten, etcetera). Zoutelande staat al sinds 18 november in de Mega Top 50, deze week op plek 36. Dat betekent dat het nummer nu 1380 punten heeft (tegenover 1369 punten van Rood).

Dat het nummer populair was (en is), is overduidelijk. Het Zeeuwse dorpje ontvangt sinds de Nederlandse hit meer toeristen. Volgens de burgemeester van Zoutelande is het drukker bij ondernemers en horeca door toeristen uit Nederland en België.

Die bezoekers gaan ook altijd op zoek naar het oude strandhuis uit het nummer, maar dat bestaat helemaal niet, zei Rob van der Zwaag vorige maand op NPO Radio 5.

De band nodigde eind juni ook alle inwoners van het dorp uit voor hun concert. Ze mochten gratis naar Concert at Sea in Zeeland.

Zoutelande is een bewerking van een Duitse hit uit 2011. Het nummer Frankfurt Oder van de artiesten Bosse en Anna Loos was een tip van de Duitse zanger Herbert Grönemeyer. Hij tipte Bløf om een aantal Duitse nummers te vertalen voor hun nieuwe album, vertelde de band vorig jaar in De Wereld Draait Door.

"Wij draaiden het heel vaak in de auto en toen hebben we het doorgekopt naar de rest. En iedereen vond het te gek", vertelde bassist Peter Slager eerder over het ontstaan van Zoutelande.

Het nummer Rood van Marco Borsato was 11,5 jaar de grootste Nederlandstalige hit. De afstand tussen de twee zal nog wel toenemen, want Zoutelande ontvangt nog steeds punten nu het nummer nog in de Mega Top 50 staat.

STER Reclame