President Rohani afgelopen weekend EPA

De Amerikaanse president Trump heeft fel uitgehaald naar Iran. In een tweet met alleen hoofdletters waarschuwde hij president Rohani niet de VS te bedreigen.

"Bedreig de VS nooit meer, anders zul je de gevolgen ervaren zoals maar weinigen in de geschiedenis hebben gedaan", twitterde Trump. "We zijn geen land meer dat zich achter jouw krankzinnige teksten van dood en verderf schaart. Wees voorzichtig!"

De boze reactie van Trump volgt op een speech van Rohani dit weekend. Daarin waarschuwde hij dat een strijd met Iran op "de moeder aller oorlogen" kan uitlopen. Rohani voegde eraan toe dat Trump moest stoppen "met de staart van de leeuw te spelen" want "daar krijg je spijt van".

Maffia

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo haalde eveneens hard uit naar Iran. In een toespraak in Californië vergeleek hij de regering met de maffia, omdat zij zich zouden verrijken ten koste van de eigen bevolking.

De religieuze leiders van het land noemde hij "hypocriete heilige mannen" en zijn Iraanse ambtgenoot Zarif en president Rohani noemde hij stromannen voor de "internationale oplichterskunsten" van de ayatollahs.

Pompeo: regering Iran heeft meer weg van maffia

Pompeo deed zijn uitspraken voor voornamelijk Iraanse Amerikanen in zijn Supporting Iranian Voices-toespraak, nog geen dag nadat Rohani de Amerikaanse president Trump had gewaarschuwd om zijn vijandige politiek tegen Teheran.

De minister kondigde ook aan dat de Verenigde Staten met een radio-, televisie- en internetkanaal komt dat 24 uur per dag uitzendingen zal verzorgen in het Farsi. "Wij zullen de lang genegeerde stem van het Iraanse volk steunen", zei Pompeo.

STER reclame