In de nacht van 31 januari op 1 februari was een superbloedmaan te zien
NOS Nieuws

Langste maansverduistering van de eeuw komt eraan

Vergeet komende vrijdagavond niet om omhoog te kijken, want dan is er een bijzonder fenomeen te zien: een bloedmaan. En niet zomaar een bloedmaan, het is de langste maansverduistering van deze eeuw.

Vanwege deze maansverduistering komt de maan vrijdag op als een bloedrode bol. Een maansverduistering of eclips gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de aarde en daardoor valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak. Het zonlicht dat langs de aarde schijnt, wordt in de dampkring verstrooid. Net zoals bij een zonsondergang gebeurt dat het minste met rood licht, en daardoor kleurt de maan tijdens de eclips bloedrood.

Fraai gezicht

Op dit moment zijn de weersverwachtingen goed voor vrijdagavond en worden er geen wolken verwacht.

Als de maan om 21.33 uur opkomt in Nederland is hij al verduisterd, maar doordat het dan nog te licht is zal hij niet goed te zien zijn. Maar om 22.22 uur, tijdens de maximale eclips, is het zeker donker genoeg om het schouwspel van de bloedrode maan te kunnen zien. De totale eclips eindigt om 23.14 uur. In totaal duurt het dus een uur en drie kwartier; de langste maansverduistering van de 21ste eeuw.

Daarna begint er langzaam weer licht op de maan te vallen en wordt hij beetje bij beetje weer helder van kleur. Het duurt ongeveer twee uur voor de maan weer helemaal als vanouds schijnt.

Blauwe superbloedmaan

De laatste keer dat er een totale maansverduistering te zien was in Nederland, was in september 2015. Begin dit jaar was er wel een blauwe superbloedmaan te zien, maar niet in Nederland. Een blauwe superbloedmaan is een maan die relatief dicht bij de aarde staat en daarom groter lijkt. Bovendien ging het ook hierbij om een verduistering (wat zorgt voor de bloedkleur) en was het de tweede volle maan in een maand tijd (vandaar de term 'blauwe').

De eerstvolgende maansverduistering is volgend jaar te zien in de ochtend van 21 januari. Daarna pas weer in september 2025.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl