De 30.000 jaar oude Venus van Willendorf is een van de kunstuitingen die door Facebook worden geweerd
NOS Nieuws

Vlaamse musea boos over naaktverbod Facebook

Vlaamse musea zijn het strenge anti-naaktbeleid van Facebook beu. Het socialemediaplatform verwijdert ook geschilderd naakt van bijvoorbeeld Vlaamse meesters. In een open brief aan Facebook-baas Zuckerberg vraagt een groot aantal museumdirecteuren hem om coulanter te zijn.

De culturele instellingen maken veel gebruik van Facebook om reclame te maken voor hun activiteiten. Dat doen ze onder meer door er afbeeldingen van schilderijen op te plaatsen. Maar ze lopen geregeld aan tegen censuur.

Lendendoek

Onlangs verwijderde Facebook een afbeelding van de Venus van Willendorf, een iconisch vruchtbaarheidsbeeldje van bijna 30.000 jaar oud. Ook de Kruisafneming van Peter Paul Rubens werd geweerd, omdat Jezus daarop niet meer dan een lendendoek aanheeft.

"Hoewel we er stiekem om moeten lachen, maakt uw culturele censuur ons leven tamelijk moeilijk", schrijven de museumdirecteuren aan Zuckerberg. Ze wijzen erop dat kunst mensen bij elkaar brengt, net als sociale media.

Filmpje

De brancheorganisatie Toerisme Vlaanderen zet de oproep aan Zuckerberg kracht bij met een ludiek filmpje. Daarin is te zien hoe mensen door veiligheidsagenten uit het Rubenshuis in Antwerpen worden gezet omdat ze naar schilderijen met ontblote lichaamsdelen kijken. Alleen mensen die geen Facebook-account hebben, mogen verder kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl